FANtv-nl-logo-mobile

Ameland: Er helemaal uit op een eiland

Ameland, dat staat voor strand, uitwaaien en fietsen. En voor er helemaal uit zijn, want zodra je van de boot afstapt overvalt het eilandgevoel je, en valt alles van je af.

Ameland is een klein eiland dat slechts circa 3.500 inwoners telt. Aan de zuidkant bevindt zich de Waddenzee, aan de noordkant strekt de Noordzee zich tot het oneindige uit. Ten westen van Ameland ligt het Borndiep met aan de overkant Terschelling, en in het oosten is bij helder weer nog net het nabijgelegen eiland Schiermonnikoog te zien.


Foto: Landal Ameland State

Ameland zelf bestaat voornamelijk uit zandduinen. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig gebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt. De totale strandlengte is 27 km, ideaal voor lange strandwandelingen. Daarnaast beschikt het eiland over 100 kilometer aan fietspaden.


Foto: Landal Ameland State

Ondanks de beperkte omvang - Ameland is nog geen 60 vierkante kilometer groot - is er ook genoeg te zien. Bij slecht weer kan men naar het Zee-aquarium in Nes, het Reddingsmuseum Abraham Fock of het Cultureel Historisch Museum Sorgdrager in Hollum of het Juttersmuseum Swartwoude in Buren.


Foto: Landal Ameland State

Vakantieadressen op Ameland
Op het eiland bevinden zich vier dorpen Hollum, Nes, Buren en Ballum. Voor de toeristen zijn er diverse campings, hotels en het vakantiepark Landal Ameland State. Dus onderdak vinden op Ameland is geen enkel probleem.

Ook het vervoer naar het eiland niet. Tussen Holwerd op het Friese vasteland en Nes op Ameland is er een directe veerdienst.

Vergelijkbare artikelen