FANtv-nl-logo-mobile

Nice ...subtropische weelde relatief dichtbij

In het hart van de Franse Rivièra ligt de mondaine badplaats Nice. Deze uitbundige gastvrije stad biedt zon, zee, cultuur en een bruisend nachtleven.

Promenade des Anglais
Nice is gelegen aan een schitterende blauwe baai met daarlangs de fameuze Promenade des Anglais. Hier tref je nog enkele originele 'grand hotels' met de sfeer van weleer. Deze boulevard met bloemen is oorspronkelijk aangelegd door een Engelsman vandaar de naam 'Promenade des Anglais'.

 

Skaters, joggers of liefhebbers van romantische avondwandelingen mogen de Promenade des Anglais absoluut niet missen. Op deze lange (geasfalteerde) boulevard heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse zee en het aangrenzende zandstrand.

Kunst
Het hart van de stad is de Place Massena. Daarachter bevinden zich smalle straatjes, marktpleintjes, kerken, ouderwetse winkeltjes en moderne kunstgaleries. Bekende schilders hebben hier hun collecties tentoongesteld in eigen musea.

De schilder Matisse woonde in Nice van 1917 tot zijn dood in 1954. Zijn compleet gerenoveerde villa is nu een museum dat werken exposeert van alle perioden uit zijn leven. Ook zijn er 236 tekeningen en geïllustreerde boeken te zien.

Colline de Chateaux
Een mooi panorama van Nice en de kust krijg je vanaf de markante rots de Colline de Chateaux. Voorbij deze rots kom je in de oude haven Port Lympia. Hier vind je tal van visrestaurantjes. Wat is heerlijker dan in de subtropische weelde van de Côte d'Azur te genieten van een originele Bouillabaise.

Le Parc du Château
Ook een bezoek waard is het Le Parc du Château. Het wordt nog steeds 'Le Chateau' genoemd, maar het kasteel wat hier gestaan heeft, is verdwenen sinds 1706. Nu is het een park waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over Nice. Er is een speeltuin, Romeinse ruïnes en een waterval. Het park is bereikbaar per trap met 213 treden vanaf de Quai des Etats Unis, Je bereikt hierlangs ook het Naval Museum, er is ook een lift.

Franciscain de Cimiez
Deze kerk en het klooster waren sinds de 16e eeuw in gebruik door de Franciscanen monniken. In de kerk kun je schilderijen bewonderen van de plaatselijke schilder Bréa en een uit hout gesneden altaar met een gouden blad. Ook in de kerk staat een kopie van het oorspronkelijk uit 1477 stammende kruis met uit hout gesneden figuren gezien door St. Franciscus van Assisi.

In het bijbehorende park is ook een archeologisch museum en Romeins amfitheater. In augustus wordt hier een jazz festival gehouden.

Kasteel du Mont Alban
Het Kasteel du Mont Alban is een 16e eeuws fort dat is gelegen op een heuvel van 222 meter hoog.  Het biedt fantastisch mooie panoramische uitzichten over de baai. Bij mooi weer kun je zelfs kijken tot aan Italië en Corsica!

Basiliek Notre-Dame
Gebouwd door architect Lenormand in 1864-68 is de basiliek Notre-Dame de grootste kerk in het centrum van Nice. Gevestigd aan de Avenue J. Médecin, moet je zeker de glas-in-lood ramen hier gaan bewonderen.

Palais Lascaris
Het Palais Lascaris museum aan de Rue Droite was in de 17e eeuw de residentie van de Lascaris-Ventimiglia familie. Het paleis zelf met monumentale trappen is al een bezoek waard. Tentoongesteld zijn hier de meubelstukken, kunstcollecties en instrumenten. Op de begane grond is een oude apotheek uit 1738 te zien. Het paleis is gratis te bezoeken.

Winkelmogelijkheden te over
Nice kent vele winkelstraten, de belangrijkste is de Avenue Jean Médecin in het centrum van de stad met o.a. de grote warenhuizen. De Nouvelles Galleries is de grootste op de hoek van de Place Massena.

Ook vind je hier de Nice Etoile een groot winkelcentrum met diverse boetiekjes en ook een filiaal van de FNAC, een Franse keten van CD en electronica winkels. je kunt hier ook terecht voor concertkaarten. Gezellige markten vindt men op de Avenue Malaussena, op de Rue Raiberti en de Rue Flaminius Raibereti, de laatste is overdekt.

De Rue de France is een voetgangerszone dat parallel loopt aan de zee en naast leuke winkeltjes ook gezellige restaurants en terrasjes heeft.

Maak je eigen parfum
Iets buiten Nice ligt het plaatsje Eze, waar net als in Grasse (dé parfumstad van de wereld) parfum wordt gemaakt. Bij Parfumerie Galimard kunt u gratis een tour krijgen en zien hoe de parfum ontwikkeld en gemaakt wordt. In de 'Studio des Fragrances' kunt u zelf uw parfum maken. Dit duurt 2 uur en de kosten bedragen ongeveer € 34. De winkel is dagelijks geopend.

 

 

Naar de markt
De Cours Saleya is de bekendste markt van Nice. Deze markt in het oude stadsgedeelte trekt 6 dagen per week duizenden bezoekers die hier voornamelijk bloemen, planten, groenten en brood kopen. 's Avonds maken de marktkraampjes plaats voor gezellige terrasjes. Op maandag is er een grote vlooienmarkt.

Een bezoek aan de bloemenmarkt mag je zeker niet overslaan. Een jaarlijks terugkerend evenement is de carnaval met de bekende Bataille des Fleurs.

Alle informatie voor een trip naar Nice vind je bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Frankrijk