FANtv-nl-logo-mobile

Krakau, de oude hoofdstad van Polen

Krakau is misschien niet de eerste stad waaraan je zal denken bij een stedentrip. Maar deze Poolse stad is niet voor niets door de Unesco aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld.

Krakau zal je zeker verassen met zijn vele bezienswaardigheden. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel gespaard gebleven, hierdoor is veel rijke architectuur bewaard gebleven. Het is een groot openluchtmuseun van bezienswaardigheden.

 

De voormalige hoofdstad van Polen is nu vooral een studentenstad. Van de 800.000 inwoners zijn er 100.000 student. Deze studenten zijn vooral te vinden in historische huizen en de meer dan 200 kelders van Krakau, die zijn omgebouwd tot kroegjes en discotheken. Er zijn dus ook volop uitgaansmogelijkheden in Krakau.

Uitgaan
De meeste uitgaansgelegenheden bevinden zich rond het Rynek Glówny marktplein en blijven open tot twee of vier uur in de ochtend. Casino's kun je vinden in het Continental, Forum en Pod Roza Hotel. Gepaste kleding is er verplicht en geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Jazz is een populaire muzieksoort in Krakau. Er zijn daarom diverse barretjes met live-muziek zoals U Muniaka Jazz Club, Podium en Chlopskie Jadlo in de Ulica Agnieszski (annex restaurant met meer Folk muziek). The Klezmer Hois (Klezmer House) heeft iedere avond live Klezmer (traditionele Joodse muziek) muziek en is gevestigd aan de Ulica Szeroka 6.

Bezienswaardigheden
De trots van de stad is de Jagielloonse Universiteit, één van de oudste van Europa. Deze werd al in 1364 gesticht.

Het marktplein van Krakau is groot en het vormt het middelpunt van het sociale leven met veel terrasjes. Alle straten in het centrum komen uiteindelijk hierop uit. Op dit plein staat ook de lakenhal.

Doordat het plein symmetrisch is en de lakenhal ook, kunt je nogal gedesoriënteerd raken. De lakenhallen symboliseerde vroeger de handelstraditie van Krakau maar tegenwoordig kopen toeristen hier hun souvenirs in één van de vele kraampjes. De lakenhallen stammen oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar werden verwoest tijdens een brand in 1555. Het is later in renaissancestijl weer herbouwd.

Planty park
Het Planty park is een stadspark om het oude gedeelte van de stad. Vanuit het Planty park kun je op een aantal punten de oude binnenstad inlopen. De mooiste route gaat door de Florianpoort, dit is een poort in de verdedigingsgordel die tussen de 13e en de 15e eeuw werd aangelegd. Omdat het merendeel van de Polen streng katholiek is, is de stadsmuur hier intact gebleven. Volgens de gelovigen zou de stadsmuur de wind tegen houden die de rokken van de vrouwen omhoog doet waaien.

Vlakbij deze poort ligt een schildersmuur, waar kunststudenten hun schilderijen te koop aanbieden.

Zoutmijnen van Wieliczka
Op slechts 13 kilometer van Krakau bevinden zich de zoutmijnen van Wieliczka. Deze mijnen zijn enorm en staan op de werelderfgoed lijst van Unesco. De mijn is beroemd vanwege het microklimaat, er is zelfs een sanatorium in gevestigd. Je kunt er een rondleiding krijgen van één van de oud-mijnwerkers.

Auschwitz
Je kunt vanuit Krakau ook een bezoek brengen aan het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz. Het is aan te raden om Auschwitz of het tweede kamp, Auschwitz-Birkenau met een gids te bezoeken. Het kamp is nu ingericht als museum. De geschiedenis van het kamp wordt verteld aan de hand van documenten, foto's van gevangenen en hun persoonlijke bezittingen. Vanaf 1942 werden hier dagelijks mensen omgebracht. Dit waren hoofdzakelijk Joden, maar ook homoseksuelen, zigeuners, Russische krijgsgevangenen en Polen. In totaal zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen omgebracht in het kamp.

Alle informatie over een trip naar Krakau kun je vinden bij de Stedentrips.

 

Tags: stedentrips, Polen