FANtv-nl-logo-mobile

Dublin: Een gezellige stad

Weinig steden zijn zo gemoedelijk als Dubin. Vooral als je van een pub-bezoek houdt kun je hier een heerlijke tijd beleven.

Met een pint Guinness meeluisteren naar sterke Ierse verhalen. Dat kan zomaar wanneer je gezellig bent aangeschoven aan de bar van één van de 800 pubs die Dublin rijk is. De stad kent een ware pub-cultuur. Bekend zijn natuurlijk de zgn. 'singing pubs'. Maar naast pubs voor muziekliefhebbers zijn ze er ook voor schrijvers, artiesten en studenten. Alle hebben ze de gemoedelijke huiskamersfeer gemeen.

Maar ook op het gebied van cultuur heeft Dublin een naam hoog te houden. Je kunt er dagen doorbrengen met het bezoeken van interessante musea, exposities en theaters. Dublin kent een grote literaire traditie. Met vier Nobelprijswinnaars: Yeats, Shaw, Beckett en Heaney, is de naam van Ierland in de afgelopen 80 jaar, waar het gaat om literatuur, internationaal gevestigd. Bovendien een muzikale historie...de Ierse muziek laat je nergens los. In clubs en pubs wordt u door dansmuziek en traditionele Ierse deunen meegesleept naar een andere wereld.

Daarnaast is Dublin ook een prachtige stad. De Georgiaanse straten doen denken aan de tijd van Oscar Wilde. Er zijn vele prachtige, monumentale panden, zoals Dublin Castle, de kathedralen van Christchurch en Trinity College. Kloppend hart van het bruisende straatleven vormen O'Connell Street en Grafon Street. 

Christ Church
De Vikingheerser Sitric IV gaf in 1028 opdracht tot de bouw van deze kerk, nadat hij zich tot het Christendom had bekeerd. Vroeger was Sitric's kerk nog van hout, maar aan het einde van de twaalfde eeuw gaf de Normandische ridder Richard de Clare opdracht deze kerk te vervangen door een stenen bouwwerk. Dit ter ere van de aartsbisschop van Dublin, Laurence O'Tool, die in 1180 in Normandie werd gevierendeeld. Het hart van deze bisschop wordt nog altijd in de kerk bewaard als relikwie.

Guinness Brewery
Indien u een mooie dag uitkiest voor een bezoekje aan deze beroemde brouwerij, kijkt u uit over heel Dublin en de Wicklow Mountains. Helaas worden er geen rondleidingen meer gegeven in de brouwerij, maar je kunt wel terecht in de Guinness Hop Store. Deze bezit o.a. een replica van de brouwerij, een pub en meerdere tentoonstellingsruimtes.

St. Patricks Cathedral
Deze kathedraal is genoemd naar Ierlands patroonheilige, St. Patrick en is de grootste kerk van Ierland. De kathedraal bevindt zich op een van de oudste plekken van de stad. Het is de rustplaats van een aantal grote namen in de Ierse geschiedenis, zoals Jonathan Swift en zijn levensgezel Stella.

De Trinity
Met z'n enorme oppervlakte is dit de meest indrukwekkende universiteit van Dublin. Trinity bevindt zich aan het einde van de Dame Street, de belangrijkste (winkel)straat van Dublin. Hier wordt het bekende "Book of Kells" (een van de oudste boeken ter wereld) bewaard in de Old Library. Elke ochtend wordt er rond dezelfde tijd een pagina van het boek omgeslagen.

The Brazen Head
The Brazen Head in Bridge Street is de oudste pub van Dublin. Deze pub stamt uit 1198. Muren, plafond en vloeren lopen hier niet naadloos in elkaar over, maar dat hoort er allemaal een beetje bij. Je hoort hier Ierse muziek, country en blues.

    

Parken
Dublin is een aantal prachtige parken rijk. Aanraders met mooi weer zijn het Phoenixpark in het noorden van de stad, St. Stephen's Green, en Merrion Square. Hier kun je even uitrusten van het drukke stadse leven.

Bij de Stedentrips vind je alle informatie over een stedentrip naar Dublin

Tags: stedentrips, Ierland