FANtv-nl-logo-mobile

Rome: Veel historie in een eigentijdse wereldstad

Rome is oud, antiek, een groot museum, maar Rome is ook trendy, jong, bruisend en verbluffend Italiaans. Hier alle informatie over deze prachtige stad.

Natuurlijk is Rome allereerst een oude stad met veel cultuur: Castel San Angelo, Vaticaanstad, het Vaticaans Museum met Michelangelo's plafondschilderingen in de Sixtijnse Kapel, het Forum Romanum, het Colosseum, de Spaanse Trappen en de Catacomben aan de Via Appia Antica.

 

 

Maar dit betekent niet dat Rome alleen een stad uit het verleden is, het tegendeel is waar. De bezoeker wordt aangenaam verrast door de 'jongheid' van de stad. Vele trendy winkels, cafés, bars, restaurants, pittoreske pleintjes met gezellige terrasjes, het overheerlijke en wereldberoemde Italiaanse ijs…en dit alles gesitueerd in een oogverblindend décor van oude Romeinse monumenten en overblijfselen uit een veelbewogen verleden.

Beklim het dak van de St. Pieter door een wirwar van trappen en gangetjes en loop via de antiekwinkeltjes van de Via Giulia naar het trendy Trastevere. Neem deel aan de 'Romeinse pantoffelparade' rond het Pantheon en Piazza Navona en gooi voor vertrek een muntje over uw schouder in de beroemde Trevifontein. Je komt dan (volgens de legende van de fontein) onherroepelijk terug.

Sint Pietersbasiliek
De koepel van de Sint Pietersbasiliek is 132 meter hoog en een van de meest toonaangevende symbolen van Rome.

 

 

De basiliek werd gebouwd op de plaats van het graf van Petrus en de duur van de bouw bedroeg ongeveer 120 jaar. De beroemdste architecten en kunstenaars ter wereld werkten mee aan de basiliek en het plein, zoals Michelangelo en Bernini. De koepel is toegankelijk voor het publiek en eenmaal 'scheef' door de smalle gangetjes omhoog geklommen, is niet alleen het mozaïekwerk van Michelango overweldigend, ook het uitzicht over Rome is FASCINEREND.

Colosseum
Verfilmd in het boeiende spektakel 'Gladiator', het colosseum is één van de meest tot de verbeelding sprekende overblijfselen van het Romeinse Rijk.

 

 

Het amfitheater is gebouwd om te voldoen aan de behoefte van brood en spelen. Honderden gladiatoren en dieren vonden alleen al bij de opening (ca. 80 na Chr.) een gewelddadige dood. In de loop der eeuwen werd het theater gebruikt als opslagplaats voor materialen en ook als gedenkplaats voor christenvervolgingen. Hedentendage loont het zeer de moeite om eens een kijkje te nemen in dit zeer indrukwekkende amfitheater.

Piazza di Spagna en de Spaanse Trappen
Vroeger was dit de wijk van de kunstenaars en schrijvers, vergelijkbaar met Montmartre in Parijs.

 

 

Tegenwoordig is de wijk wat luxer, je vind er de duurdere winkels en natuurlijk is het hoogtepunt van het plein de fraaie 'Spaanse Trappen'. Iedereen moet, voordat hij of zij Rome weer verlaat, op zijn minst een keer op deze trappen hebben gezeten en de flanerende mensen hebben aanschouwd. Dit is het echte Rome: de unieke combinatie van oud en jong, van antiek en modern!

Het Pantheon
Het indrukwekkende Pantheon op de Piazza della Rotonda heeft een koepel met een diameter van meer dan 43 meter. In het midden zit een gat waar het zonlicht doorheen schijnt.

 

 

Deze antieke tempel is opgedragen aan de goden Neptunus, Saturnus, Jupiter, Mercurius, Venus, Mars en Apollo. Je vindt hier ook het graf van de kunstenaar Rafael. Bij avondlicht is het geheel prachtig verlicht en je kunt op een van de gezellige terrasjes heerlijk genieten van de knusse en intieme sfeer van het plein.

Piazza Navona
Ongetwijfeld het mooiste plein van Rome is het Piazza Navona, met als onbetwist hoogtepunt de fraaie vierstromenfontein, de Fontana dei Fiumi van Bernini.

 

 

De fontein komt uigebreid aan bod in het bekende boek van Dan Brown, het Bernini-mysterie. Hij werd in ca. 3 jaar gebouwd (vanaf 1648) en staat symbool voor de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio de la Plata.

De Engelenburcht
Volgens de overlevering verscheen de aartsengel Michaël boven de burcht in het jaar 590 na Chr., waarna het gebouw de naam 'Engelenburcht' kreeg, oftewel Castel Sant' Angelo.

Destijds woedde de zwarte dood hier in de stad, de pest, en met de openbaring van de engel kwam hier een einde aan. Aanvankelijk was het bouwwerk bedoeld als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar in de loop der jaren werd het aangewezen als vesting, grafmonument en kerker. Het staat via een tunnel in verbinding met het Vaticaan. Hedentendage is er een museum in ondergebracht. De Engelenbrug, in vroegere tijden de belangrijkste verbinding tussen Vaticaan en de stad Rome, is een zeer fraaie antieke brug met engelenbeelden van Bernini.

Sixtijnse kapel
Op het grondgebied van het Vaticaan, vind je de beroemdste plafondschilderingen aller tijden: die van Michelangelo. Je vindt er tevens beroemde werken van Botticelli en Perugino.

 

 

Winkelen
Winkelen in Rome is genieten. Het knusse en gezellige, overzichtelijke centrum nodigt uit tot flaneren door de heerlijke winkelstraten met zowel de bekendere grote winkels als ook particuliere winkeltjes met hun eigen karakter.

De Via Condotti staat ter plaatse bekend als de Romeinse modeboulevard. U treft er winkels van Laura Biagotti, Giorgio Armani en andere groten der aarde aan. In Rome vindt u volop warenhuizen, antiekwinkeltjes, gespecialiseerde winkels en gezellige markten.

 

 

Uitgaan
Rome is wat betreft uitgaan een zeer trendy stad. Theater, bioscoop, muziekconcerten en vele horecagelegenheden maken Rome tot een moderne uitgaansstad.

De levendige wijk Trastevere is steeds populairder aan het worden met vele bars en uitgaansgelegenheden. En niet te vergeten de Via Veneto, daar gebeurde het allemaal tijdens de wilde tijden van La Dolce Vita. Hoewel daar niet veel meer van over is, is het nog wel steeds erg leuk om er eens te flaneren en in één van de gezellige bars even bij te komen van een drukke dag in Rome. Ook de Piazza Navona is een trekpleister voor uitgaand publiek, iedereen verzamelt zich hier in de bars en op de terrassen of op het mooie plein zelf bij een van de fonteinen.

Alle informatie over een stedentrip naar Rome vind je bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, italie, Rome