FANtv-nl-logo-mobile

Porto: Een havenstad met een rijke geschiedenis

Porto is een levendige Portugese havenstad met een bijzonder historisch karakter.

Tja, wie denkt er bij Porto nu niet meteen aan de heerlijke port-wijn, die vanuit deze stad de wereld veroverde. En dat is dan ook niet een onbelangrijk detail. Want een bezoek aan een van de vele wijnkelders in de wijk Vila Nova de Gaia waar je de dieprode of witte port kunt proeven, maakt een bezoek aan Porto voor de liefhebber wel compleet.

 

Deze levendige havenstad met schilderachtige ligging aan de monding van de Douro, is vanwege haar bijzondere, historische karakter door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad herbergt een schat aan culturele en architectonische erfenissen. Als bezoeker van de stad doet u er verstandig aan een paar goede wandelschoenen mee te nemen, want de oudste wijken, zoals Ribeira en Barredo, kunnen het beste te voet worden verkend.

Naast cultuur en historie is Porto ook rijkelijk bedeeld met talloze winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Denk u eens in… 's avonds een heerlijk visgerecht in een gezellig restaurantje aan zee, vervolgens een gokje wagen in het casino, een ritje maken met de plaatselijke tram, een boottochtje over de rivier of u gewoon storten in het bruisende nachtleven. Dit alles in een heerlijk klimaat. Wat wil een mens nog meer.

 

 

En als je dan in Porto bent, welke bezienswaardigheden zijn dan de moeite waard? Een kort overzicht:

De kathedraal De Sé
De kathedraal De Sé is de kathedraal van Porto en werd gebouwd in de 13 eeuw. Tot in de 19e eeuw is er aan deze kathedraal gebouwd waardoor het uit verschillende bouwstijlen bestaat. Naast de kathedraal bevindt zich een klooster uit de 14e eeuw. 

 

 

Torre dos Clérigos
De Torre dos Clérigos is een 75 meter hoge toren en kerk uit 1754. Dit is de hoogste toren van Noord-Portugal. Je kunt je wel voorstellen wat voor een mooi uitzicht u heeft na het beklimmen van de meer dan 200 traptreden.

Taylor's wijnhuis
Taylor's wijnhuis is het bekendste wijnhuis van Porto welke al eeuwen in handen is van een Engelse familie. Dit wijnhuis is gelegen in de wijk Vila nova de Gaia en beschikt over een terras waar u onder het genot van een heerlijk glas port uitzicht heeft over het oude centrum van Porto.

De Igreja de Sao Francisco
De Igreja de Sao Francisco is een gotische kerk uit de 14e en 15e eeuw. Deze kerk is een paar eeuwen later gerenoveerd en versierd met veel bladgoud en houtsnijwerken.

 

 

Geboortehuis van Hendrik de Zeevaarder
In het ruim 600 jaar oude herdenkingsmonument is een klein museum met scheepsmodellen, antieke meubelen en kaarten ondergebracht

Ponte dom Luis
Deze twee verdieping tellende ijzeren brug over de Douro en is een ontwerp van Gustave Eiffel uit 1886 (juist ja, van die toren in Parijs).

 

 

De Igreja do Carmo
De Carmo kerk is een typische rococo-kerk waarvan de zijkant met een azulejo schilderij is versierd.

Etnografisch museum
Hier worden verzamelstukken uit de volkskunst tentoongesteld alsmede de klederdracht.

Stedentrip naar Porto
Alle informatie over een reis naar Porto kun je hier vinden bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Portugal