FANtv-nl-logo-mobile

Jersey: Een stukje Engeland voor de Franse kust

Jersey is een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Bretagne in de baai van de Mont Saint-Michel ligt. Het is het grootste van de Kanaaleilanden.

Er wonen op Jersey zo'n 92.000 mensen, waarvan 30% in de hoofdstad Saint Helier. De hoofdstad is gelegen aan de zuidkust van het eiland. Het stadje ligt aan de rand van een ruime baai, met in het centrale gedeelte een steile, rotsachtige heuvel (met het moderne sport- en recreatiecentrum Fort Regent) en een moderne jachthaven met daarachter meteen het lokale VVV-kantoor. Het bekende Elisabeth Castle, dat je bij eb te voet kunt bereiken, ligt idyllisch en fotogeniek voor de kust.

Je kunt in St. Helier uitstekend winkelen. In het levendige (deels autovrije) centrum biedt een ruim aanbod van juweliers, parfumerieën, boetiekjes en zelfs warenhuizen. Om lekker te eten en drinken zit je in dit stadje ook meer dan goed: er is een keur aan (internationale) restaurantjes en barretjes waar u heerlijk kunt tafelen. En wil je naar de disco, het theater of de bioscoop? Ook dan ben je hier aan het juiste adres!

De kustlijn is meer dan 70 kilometer lang met in het noorden kliffen en in het zuiden brede zandstranden. Er zijn 30 stranden en baaien. De westelijke stranden zijn ideaal voor surfers en in het zuiden liggen familiestranden waar je kunt relaxen. Op Saint Brelade's zitten veel restaurants. Jersey is daar sowieso goed in vertegenwoordigd, want het eiland telt er in totaal meer dan 190!

Het stadje is een havenstad en badplaats en heeft een kasteel (Elizabeth Castle) uit de 16e eeuw op een rotseiland. Elizabeth Castle is bij eb ook te bereiken via een voetpad. Daarnaast is er op een heuvel op het vasteland het kasteel Fort Regent, waarbinnen een groot sportcentrum is aangelegd. Dit fort werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd toen de angst voor Napoleon het hele eilandleven beheerste. Van een bezetting door de kleine generaal kwam het overigens nooit.

De oude haven van Jersey is alleen bereikbaar bij vloed. Omdat er een drempel is aangelegd tussen de haven en de zee, blijft de haven zelf wel onder water staan.

Kijk voor voordelige vakanties naar Jersey bij de Stedentrips.

Tags: engeland, Frankrijk