FANtv-nl-logo-mobile

Zagreb: Gastvrij en ontspannen

Zagreb is gelegen in het hart van de driehoek Wenen-Boedapest-Venetië. Mede daardoor is Zagreb een invloedrijke factor geweest in het culturele leven van centraal Europa.

Als hoofdstad en grootste stad van Kroatië is Zagreb een typische Midden-Europese stad met classicistische gevels in de historische kern, die naast de trotse Oostenrijkse-Hongaarse stijl soms ook de contouren van de Praagse stadsgezichten laten zien. Wanneer je een bezoek brengt aan Zagreb zal u opvallen dat er een ontspannen en gastvrije sfeer hangt waarbij ook de westerse invloed om je heen duidelijk merkbaar is. Indien je Zagreb echt wilt leren kennen en waarderen dan heb je zeker enkele dagen nodig!

 

 

Deze stad kan omschreven worden als een romantische stad die haar ziel en identiteit nooit is kwijtgeraakt. De stad kun je verdelen in twee stukken, het hoger gelegen Gornji Grad en het lagere Donji Grad. Naast de romantiek staat Zagreb bekend om haar talloze terrassen, charmante cafés, stijlvolle restaurants, talloze bezienswaardigheden en vele tuinen en parken. Ideaal voor leuke Stedentrips.

 

 

Medvednica
Weinig Europese hoofdsteden hebben in hun directe nabijheid een natuurpark zoals Zagrebs eigen Medvednica . Deze berg is ideaal voor uitstapjes, recreatie en rust het hele jaar door. In de winter wordt hier tevens geskied. Op de bergtop Sljeme stonden de bekende Kroatische skiërs Ivica en Janica Kosteliæ voor het eerst op de latten.

Jelaèiæ-plein
Trg Bana Jelaèiæa is het hart van Zagreb. Midden op het plein treft u een populaire ontmoetingsplaats, het standbeeld van Jelaèiæ. Het plein vormt de verbinding tussen de boven en beneden stad en ademt mede door de architectuur een sfeer van de vroegere Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie.

Kathedraal van Zagreb
Deze kathedraal is het bekendste gebouw van Zagreb. De kathedraal – gewijd aan heilige maagd Ascension, Sint Stephan en Sint Ladislaus – is gebouwd in Gotsiche stijl en is van grote architectonische waarde en een van de bekendste gebouwen van Zagreb. De kathedraal staat op de resten van een kathedraal uit de 12de eeuw die in 1242 door de Turken werd verwoest. Vooral de schilderijen in de kathedraal zijn de moeite van een bezoek waard.

 

 

Sveti Marko-kerk
Deze kerk is één van de symbolen van Zagreb, gelegen in de bovenstad, met zijn herkenbare gekleurde dakpannen die samen de blazoenen van Kroatië, Dalmatie, Slavonië en de stad Zagreb uitbeelden.

Uspinjaèa
Met dit kabelbaantje overbrugt je op ontspannen wijze de 30 meters hoogteverschil tussen Gornji Grad en het lager gelegen Donji Grad.

Winkelen
In de afgelopen jaren zijn tevens enkele grote en modere winkelcentra geopend, waar u naast vele winkels ook restaurants en bioscopen kunt vinden. De grote en bekende winkelstraat in Zagreb is de van west naar oost lopende Ilica.

Typische souvenirs van Zagreb zijn o.a. kristal, keramiek, vlechtwerk, stropdassen (deze hebben hun oorsprong in Kroatië!), brandewijnen en Lizitar (harten van taai-taai).

Uitgaan
In de zomer worden – ook 's nachts – sommige straten en cafés overspoeld door gasten die komen voor een gezellig avondje stappen. Bijzondere charme verlenen ook de vele traditionele koffiehuizen, zoals je ze ook in Wenen aan kunt treffen.

 

 

De theaters en concerten van Zagreb hebben altijd een overvloedig repertoire. Ze zijn een podium voor top artiesten uit Kroatië en vele gastartiesten uit de hele wereld. Dit rijke kunstleven weerspiegelt zich in talrijke theateropvoeringen, opera's en operettes, concerten van hedendaagse, klassieke en jazz muziek, evenals in vele festivals.

De aanwezige Jazz- en Swingclubs en discotheken maken het uitgaansaanbod compleet.

 

Eten en drinken
Voor een hapje en een drankje of een uitgebreide maaltijd zullen vele toeristen het hoger gelegen deel van de stad bezoeken.

Een overgroot deel aan restaurants, koffiehuizen en cafés vindt u aan de Tkalèiæeva straat in Kaptol. Naast de vele internationale keukens die in de stad vertegenwoordigd zijn hebben veel restaurant de lokale, traditionele gerechten op de kaart staan.

Korte vakantie naar Zagreb
Alle informatie over een vakantie naar Zagreb kun je vinden bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Balkan, Kroatie

Vergelijkbare artikelen