FANtv-nl-logo-mobile

Wenen: Een groot openluchtmuseum

Wenen is één van de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip. Geen wonder, want deze stad etaleert zijn rijke geschiedenis nog altijd in alle glorie.

Als hoofdstad van een uitgebreid keizerrijk dat een groot deel van centraal Europa en de Balkan omvatte was Wenen vooral in cultureel opzicht toonaangevend. Iedereen kent de beroemde componisten uit die tijd. Maar Wenen biedt veel meer en is niet alleen een aanrader voor hen die van klassiek houden, want Wenen is ook trendy met hippe bars en moderne restaurants. De prachtige binnenstad doe je te voet, zo ervaart je Wenen op zijn best en proef je die typische Weense charme.

Wenen is één groot openluchtmuseum. Het straatbeeld wordt vooral in en rond de binnenstad bepaalt door de vele imposanten gebouwen.

De prachtige gebouwen van het Kunsthistorisch en Natuurhistorisch Museum staan bijna plechtig naast elkaar, daartussen kun je nog net een blik werpen op het Museumsquartier, wat weer een heel moderne vormgeving heeft. Aan het begin van Kärntnerstrasse staat de Staatsoper, 's avonds prachtig verlicht en van hier kun je ook de trots van de stad zien : de Stephansdom.

De Stephansdom
Deze indrukwekkende kathedraal ligt in het hart van de stad en is het belangrijkste gotische bouwwerk in Oostenrijk. De renovatie van de kerk is al jaren aan de gang, echter de aantrekkingskracht op toeristen is er beslist niet minder door, het blijft een must om de Stephansdom tijdens een Wenen trip te bezoeken.

De Stephansplatz ligt aan haar voeten. De Stephansdom zelf zie je al van ver buiten het centrum, fier boven alles uitsteken. Het is een kathedraal zoals een kathedraal behoort te zijn. In de catacomben, die overigens ook opengesteld zijn voor bezichtiging (uitsluitend onder begeleiding), worden de ingewanden van de Habsburgers bewaard. De kathedraal is na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog weer helemaal opgebouwd en in ere hersteld. De kerk is vrij toegankelijk voor het publiek voor bezichtiging.

Staatsoper
In 1869 werd het neo-renaissance operagebouw geopend door Keizer Franz Jozef. Één van de beste opera-orkesten ter wereld is hier gehuisvest, het Wiener Philharmonisch orkest.

Keizer Franz Jozef liet zich tijdens de opening laatdunkend uit over de Staatsoper. De architecten van der Nüll en von Siccardsburg moesten veel kritiek slikken, waardoor één zelfmoord pleegde en de ander aan een hartinfarct bezweek. Dat de keizer het niet bij het rechte eind had, bleek pas later. De Staatsoper is een bolwerk van cultuur en kunst en heeft veel invloed gehad op andere Europese operahuizen. Terecht dat de Weners trots zijn op de Staatsoper

Schloss Schönbrunn
Het bekende paleis, net buiten het centrum, met onder andere een prachtig park. Het was vroeger ooit de bedoeling om de schoonheid van Versailles te overtreffen, maar later zijn er wat concessies gedaan. Echter, Schönbrunn is en blijft een schitterend paleis. Eenvoudig met de U-Bahn te bereiken.

Schloss Schönbrunn is de drukst bezochte bezienswaardigheid van Wenen. Het is beslist de moeite waard om er een halve dag voor te reserveren. Er zijn ca. 40 zalen opengesteld voor bezichtiging. Één daarvan is de Spiegelzaal, waar Mozart als kleine jongen van 6 optrad voor de keizerin Maria Theresia.

Leuk om te weten en wellicht een tip voor 's avonds: in de Orangerie van Schönbrunn vinden vrijwel dagelijks de Schönbrunner Schlosskonzerte plaats. Je hoort bekende werken van Strauss en Mozart, uitgevoerd door een orkest met solisten en een balletpaar.

Hofburg
Het hart van Wenen is de Hofburg. Meer dan 700 jaar was het keizerlijke hof gevestigd in de Hofburg en vormde daarmee het centrum van de Oostenrijkse macht. De Gotische burchtkapel herinnert nog uit deze tijd, waarin hedendaags zondags de Wiener Sängerknaben optreden.

Het Schweizerhof is het oudste deel van de Hofburg en stamt uit de dertiende eeuw. Oorspronkelijk was het een kleine vesting, maar door de toename van de macht van de Habsburgers werd door de opeenvolgende heersers de Hofburg steeds verder uitgebreid tot een immens paleis, met veel pracht en praal, een reusachtige tuin, pleinen en binnenplaatsen. De Stallburg werd in de 16de eeuw gebouwd, het stallencomplex van de Lippizaner paarden. In de loop der tijden zijn allerlei keizerlijke woonvertrekken gebouwd als de Amalienburg en de Reichskanzleitrakt. Het meest recente onderdeel is de Neue Burg, gebouwd van 1881 tot aan 1913.

Tegenwoordig bewoont de Oostenrijkse president de vertrekken van de Hofburg en zijn er verschillende musea gevestigd, als het Sissi-museum, het Ephesos en het museum voor Volkenkunde.

Spaanse rijschool
Dat Wenen geïnspireerd wordt door muziek, bewijzen de prachtige witte Lippizaner paarden. Op de tonen van de muziek dansen de schimmels de sterren van de hemel in de Spaanse rijschool.

In de barokke ambiance van de Hofburg tonen de paarden hun kunsten, van piroutten tot aan luchtsprongetjes, onder het strak gezag van de mooi uitgedoste ruiters. Naast de oudste rijschool is het tevens het enige instituut ter wereld waar de klassieke rijkunst vanaf de Renaissance tot aan heden daags op hoog niveau bewaard is gebleven. Een onvergetelijke belevenis als je ziet hoe de bewegingen van de schimmels op de maat van de muziek worden gepresenteerd. De rijschool neemt alleen de beste paarden, schimmels van Lippizaner afkomst, en worden gefokt in Weststiermarken, in de stoeterij Piber.

Er zijn verschillende voorstellingen. Op zondag is de galavoorstelling. Het is ook mogelijk om niet een voorstelling maar 's morgens een training bij te wonen met aansluitend een rondleiding in de stallen, gevestigd in het renaissancegebouw van de Stalburg. En wil je na een voorstelling of een training nog meer weten over de dansende schimmels, kun je een bezoek brengen aan het Lippizaner museum. In juli en augustus is de Spaanse rijschool gesloten.

Hundertwasserhaus
Het Hunderwasserhaus is het meest bezochte huis van Wenen en één van de populairste attracties.

De 'vader' van het gebouw, Friedensreich Hundertwasser, wilde met dit gebouw een droom verwezenlijken: een huis met een geweldige architectuur waarin de mensen kunnen wonen en vrij kunnen zijn. Het is volledig asymmetrisch, zonder rechte lijnen en vlakken maar met kronkelige gangen en met veel groen (250 bomen en struiken). In het gebouw bevinden zich 52 woningen, 4 winkelpanden en 16 privé en 3 gemeenschappelijke dakterrassen.

Haus der Musik
Het Haus der Musik presenteert op 6 etages de fascinerende wereld van muziek, geluid en klanken. Het is onderhoudend, leerzaam, herkenbaar én interactief: test je talent en componeer je eigen Wiener Walzer of probeer als dirigent de Wiener Philharmoniker bekende Weense melodieën te laten spelen. Bekende componisten hebben allemaal een eigen ruimte: Mozart, Beethoven, Straus, Schubert, etc. Tot slot nog even experimenteren met geluiden, klanken en instrumenten. Het Haus der Musik ligt zeer centraal aan de Seilerstatte in de binnenstad.

Prater
In dit pretpark vind je hét symbool van Wenen, het reuzenrad met een doorsnede van 61 meter.

De Prater is een paradijs voor kinderen en volwassenen. Het grootste gedeelte bestaat uit een park met weilanden tussen de Donau en het Donaukanaal. De bekendste en meest geliefde attractie is het reuzenrad, vanwaar je de wereld van Wenen vanaf een ander oogpunt kunt aanschouwen. Je kunt heerlijke wandelingen maken terwijl de kinderen met het minitreintje kunnen mee rijden.

Alle informatie over voordelige stedentrips naar Wenen vind je bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Oostenrijk