FANtv-nl-logo-mobile

Brugge: Veel historie, veel kunst

Ooit was Brugge een welvarende Hanzestad en het centrum van de Vlaamse kunst. Dat komt nog steeds tot uitdrukking in historische gebouwen die als kunstmuseum worden gebruikt.

Aan dat verleden dankt Brugge enerzijds haar deftige en rijke uiterlijk met gotische woonhuizen en renaissance paleizen. Anderzijds is zij daardoor een stad waar volop wordt geleefd en die bruist van stedelijke bedrijvigheid. Dit alles geplaatst in een decor van schilderachtige reien en klinkerstraatjes waar het geluid van paardenkoetsjes niet weg te denken valt, dat is het Brugge van nu.

Brugge is een compacte stad die je het beste te voet ontdekt. Verdwalen zult u er niet want het Belfort torent hoog boven alles uit en doet op die manier uitstekend dienst als gids. Waar je ook gaat, keer op keer zult u worden verleid door de heerlijk geurende wafels en uiteindelijk zult u de verleiding waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. En zo hoort het ook! Wandelen door de stad, genietend van een Belgische wafel. Dat is Brugge op z'n best.

Hier enkele bezienswaardigheden die je niet moet overslaan als je Brugge bezoekt:

Belfort
De Belfort is een 83 meter hoge middeleeuwse toren met een voormalige schatkamer. De toren is voorzien van een indrukwekkende beiaard met maar liefst 47 klokken. Na 366 traptreden word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad Brugge en omstreken. De Belfort is, op uitzondering van de maandag en feestdagen, tegen betaling te bezichtigen.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk (uit de 13e tot 15e eeuw) is met haar 122 meter hoge bakstenen toren, letterlijk het hoogtepunt van de Brugse bouwvakkers. Het is niet mogelijk de toren te beklimmen. Je kunt er wel een uiterst rijke kunstcollectie bekijken. Het beroemdste stuk is de 'Madonna met Kind' van Michelangelo. Maar ook de Kooromgang van de kerk herbergt diverse kunstschatten, van schilderijen en houten beeldhouwwerk tot de 16de eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute en 13de eeuwse beschilderde graftomben.

Sint-Salvadorkathedraal
Deze kathedraal is de oudste parochiekerk van Brugge (12e-15e eeuw)en heeft prachtige beeldhouwwerken en kerkmeubilair. In het museumgedeelte van de kathedraal zijn diverse werken van Bouts en Van der Goes te bewonderen

Boudewijn Seapark
Maar niet alles is oud in Brugge. Je vindt er ook het Boudewijn Seapark. Het is een dolfinarium dat is uitgegroeid tot een volwaardig pretpark.

 

 

Het Aquapanorama is de hoofdattractie van het dolfinarium. Het is een unieke doorkijkwand van acrylglas van bijna 40 meter lang en 1,80 meter hoog. Het waterniveau achter deze immense, ruiten staat tot 1,50 meter boven de begane grond. Het lijkt daardoor net alsof je het bassin binnenwandelt. De speciaal ontworpen tribune met hoog zitcomfort biedt iedereen een vrij zicht op het unieke spektakel vanuit elke hoek van de arena en biedt plaats aan ruim 1.500 toeschouwers. Naast de waterbewoners heeft het park een interesssante collectie roofvogels en papegaaien. Het park is dagelijks geopend.

De Gouden Boom
Bij een bezoek aan België hoort natuurlijk het traditionele bier. Het Brugs Brouwerijmuseum is ondergebracht in een originele mouterij, gebouwd in 1902. Alle machines van deze mouterij staan nog op hun oorspronkelijke plaats. Daarbij is in deze gebouwen een interessante verzameling te bewonderen van de 31 brouwerijen die in het Brugge van rond de jaren 1900 actief waren. Uiteraard is het ook mogelijk om in de brouwerij een pint te proeven. Het Brugs Brouwerijmuseum De Gouden Boom is gesloten op maandag en dinsdag.

Arentshuis
Het Arentshuis is een museum dat is gevestigd in een 18e eeuws herenhuis. Op de bovenverdieping van dit fraaie oude gebouw zijn de werken van de Engels-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956) te bewonderen. Naast de levendige, realistische taferelen staat Brangwyn ook bekend om zijn vele reisimpressies. Bovendien ontwierp hij ook meubelen, en tapijten. Op de benedenverdieping vinden afwisselende exposities plaats.

Uitgaan
Je vindt in Brugge volop cafés en kroegen, en liefhebbers van muziek en theater kunnen ook uitstekend terecht in Brugge.

Het Cultuurcentrum Brugge kent 4 locaties: De Stadsschouwburg, De Biekorf. De Dijk en de Garemijnzaal. Muziekliefhebbers kunnen terecht bij de Cactus Club (Sint-Jacobsstraat) of bij De Werf (Werfstraat 108). In het historische centrum vindt men een keur aan cafés en kroegen.

Eten en drinken
Brugge ademt sfeer uit en die sfeer komt ook zeker terug in de gastronomie van deze stad. De mogelijkheden in Brugge zijn uitermate divers. Of het nu gaat om een lunch, romantische diner of gewoon een pintje op het terras of in de kroeg, in Brugge zit je altijd goed.

Overnachten in Brugge

Kijk bij de Stedentrips voor goedkope overnachtingen in Brugge en omgeving.

Tags: stedentrips, belgie