FANtv-nl-logo-mobile

Zuidwest-Engeland

Bezoek met ons het zuidwesten van Engeland, we bekijken Exeter, Bristol en het meest westelijke puntje van Engeland, St Ives in Cornwall. 

 

 

Exeter
Neem een scone met een stevige klodder clotted cream en geniet van de drakenbootrace en van de jaarlijkse regatta, beide in juli. De calorieën raak je weer kwijt als je zelf over de rivier roeit of als je er langs wandelt of fietst. Dichter bij de hemel kom je in de koele en ruimtelijke kathedraal waar het licht door de Great West Window binnenvloeit en de gewelven in al hun glorie laat zien.

 

In het midden van de stad is er de fascinerende rondleiding door de overdekte middeleeuwse passages die in de 13de eeuw zijn uitgegraven voor waterdoorvoer. Boven de grond zijn er markten, overdekte winkelcentra met alle grote namen en kleine winkeltjes vol kunst, design, antiek en exotische importprodukten. Allemaal zij aan zij en op loopafstand van het centrum.

Het Exeter Festival of South West Food and Drink in maart laat je proeven van het lekkerste dat Zuidwest-Engeland te bieden heeft. Maar er is het hele jaar door lekker eten te koop! Michael Caine's restaurant in het grandioze Royal Clarence Hotel hoort bij de Britse top, wat je aan de prijzen merkt. Voordeliger zijn de borscht en blini's van het authentieke Russische Red Square restaurant. Voor een traditioneel biertje ga je naar The Turks Head waar Charles Dickens types ontmoette die hem inspireerden tot het schrijven van 'The Pickwick Papers'. De plaatselijke 'in crowd' ontmoet je bij de trendy bars aan Gandy Street, en live muziek hoor je in The Cavern Club en in vele traditionele pubs.

St Ives (Cornwall)
Vissen, landbouw en mijnbouw zijn de industrieën die St Ives gevormd hebben met vissen als dominante kracht in het hart van de stad. In het midden van de 19e eeuw waren er 400 boten betrokken in de vangst van sardientjes, plus zeilschepen die kolen importeerden en tin, koper, steen en natuurlijk vis exporteerden.  

Als je bij het reddingsbotenhuis staat en je kijkt langs Wharf Road, onthou dan dat deze weg pas in 1922 werd gebouwd. Daarvoor was er slechts een nauwe weg die liep tussen de zee en gebouwen met Fore Street waarover al het verkeer ging, in beide richtingen!

St Ives is beroemd om zijn kunstinstellingen, studios en kunstnijverheidswinkels. Sinds de 19e eeuwe heeft St Ives veel kunstenaars aangetrokken, zowel professioneel als amateur. Veel internationaal bekende kunstenaars vonden hier hun inspiratie en werkten in ateliers die nu nog in gebruik zijn. Op steenworpafstand van het havengebied liggen een aantal nauwe straatjes en doorgangen die het oude deel van de stad vormen en die allemaal met elkaar verbonden zijn, een prachtige plek om te ontdekken.

Wat de reden voor je bezoek aan St Ives ook is, het surfen op de schone stranden, de kustwandelingen of de kunst, je vindt het hier.

Bristol
Arriveer per trein en bewonder het spoor van de Great Western Railway van de geniale uitvinder Brunel. Volg je neus naar de zilte lucht van de zee en zie meer van zijn werk: de Drijvende Haven en de SS Great Britain, het eerste metalen passagiersschip ter wereld dat zich voortbewoog met een stoomaangedreven schroef. Boven het water van de prachtige Avon Gorge bepaalt Brunel's machtige hangbrug de horizon. Avonturiers mogen er overheen lopen, maar kijk niet naar beneden!

 

 

Trek landinwaarts en verken King Street, gebouwd in de geliefde stijl uit de tijd van de Koning George, en het schilderachtige Welsh Back vol vakwerkhuizen uit de Tudor-periode. Stap binnen bij Llandoger Trow voor live jazz en een glaasje wijn. Deze sfeervolle herberg uit de 17e eeuw speelde een rol in RL Stevenson's klassieke verhaal Schateiland. Loop omhoog bij Park Street en sla linksaf naar het elegante Clifton met haar mooie halfronde huizenrijen en het levendige dorpskerntje vol kunst, mode en antiek.

Theaterproducties van wereldklasse zie je in de Bristol Old Vic, waar vele Engelse film- en toneelsterren hun loopbaan begonnen. Het hele culturele spectrum, van opera en ballet tot Broadway musicals, wordt bestreken in de gerieflijke Hippodrome. Vernieuwend theater, en een schitterend mooie bar zijn te vinden in de nieuwe Tabacco Factory.

 Kijk voor voordelige reizen naar Engeland bij de Stedentrips.

Tags: engeland