FANtv-nl-logo-mobile

Noordoost-Engeland

Noordoost-Engeland is een streek vol contrasten. Het oostelijk deel bestaat uit strand en zee en het westelijk deel uit met heide begroeide heuvels en met bossen bedekte bergen.

De beroemde door de Romeinen gebouwde Muur van Hadrianus, die op de Werelderfgoedlijst staat, loopt hier dwars doorheen. Het resultaat is een gebied waar veel te beleven valt, zowel binnen- als buitenshuis. Bruisende steden als Newcastle-Gateshead en Durham zijn populair met veel winkel- en uitgaansmogelijkheden. Overal in de streek vind je bedrijvige marktstadjes en mooie dorpen.

 

 

Noordoost-Engeland mag zich de Wieg van het Engelse christendom noemen. St Aidan kwam in 635 vanuit Ierland naar Holy Island en het eerste boek over de Engelse geschiedenis werd door Bede geschreven in het stadje Jarrow. En dan is er nog Durham met de "mooiste Romaanse kathedraal ter wereld".

Het noordoosten heeft ook veel pioniers voortgebracht. De eerste openbare spoorlijn ging hier stomend van start en de bekroonde Millennium brug van Gateshead is een van de meest bejubelde staaltjes van moderne architectuur.

Durham
Durham werd door Bill Bryson beschreven als 'een perfecte kleine stad'.  De geschiedenis laat in elke kei zien dat het ooit een vorstendom geweest is. De kathedraal en het kasteel zijn aangewezen werelderfgoeden. Daarnaast is het een internationaal studie centrum, met een van de voornaamste Britse universiteiten.

 

 

Stel je voor hoe het vroeger was om hier te wonen, als je rondloopt in Durham Castle. Dit Normandische fort was de basis van de machtige prins-bisschopppen, die het duidelijk lieten bouwen om te laten zien dat hun politieke macht net zo groot was als hun kerkelijke. Het panoramisch zicht op kasteel en kathedraal hoort bij 'de fraaiste architectuur-ervaringen in Europa'.

Middlesbrough
In Middlesbrough maak je kennis met noordelijke gastvrijheid en u zult de stad voor altijd in de armen sluiten. Middlesbrough leeft wel zeven dagen per week. Zorg ervoor dat u een bezoek brengt aan onze bekroonde attracties. Ga 's avonds uit eten of naar een gezellige pub. Maar beter nog, blijf iets langer in de stad. Er zijn uitstekende hotels die vaak interessante aanbiedingen hebben.

 

 

Er zijn hier tal van attracties en Middlesbrough is een ideaal vertrekpunt om het land van Captain Cook en de vallei van de rivier de Tees te ontdekken. Het geboortehuis van Captain Cook is ingericht als museum en ligt in het landelijke Stewart Park. Aan de hand van audio-visuele presentaties hoort u meer over zijn leven. Newham Grange Leisure Farm is grote pret voor kinderen van alle leeftijden! Bezoek ons nieuwe Transporter Bridge bezoekerscentrum en zie hier waarom en hoe deze bijzondere brug gebouwd werd. Het Dorman Museum is een aardig museum over de stad en de omgeving.

Newcastle upon Tyne
Twee dingen vallen in Newcastle als eerste op: de verbluffende kunstwerken en de overdonderende architectuur. Hier is big daadwerkelijk beautiful. Wat te denken van Antony Gormley's Angel of the North, het inmiddels wereldberoemde beeld van een engel op vliegtuigformaat, of het vooruitstrevende BALTIC. Ooit was het een graanpakhuis, nu huisvest het ruim 3000 vierkante meter ateliers en tentoonstellingsruimten. Plus een bioscoop, een bibliotheek, een prachtig café en een restaurant op het dak.

The Sage Gateshead is een internationaal centrum voor wereldmuziek ontworpen door Sir Norman Foster. Door de bijzondere vorm wordt het gebouw door de bevolking liefkozend De Slak genoemd. Binnen tref je een prachtige concertzaal aan met 1.700 zitplaatsen en een geweldige akoestiek. Een ander populair bouwwerk in hetzelfde deel van de stad is Gateshead Millennium Bridge dat schepen doorlaat met een beweging die alleen maar als knipogen valt te omschrijven.

 

 

Blijf ontdekken in de Laing Art Gallery, beroemd om de collectie schilderijen van Pre-Raphaelieten zoals Holman Hurt en Burne Jones. Wil je iets aardigs mee naar huis nemen, bezoek dan eens de Biscuit Factory, de grootste kunstwinkel van Europa. Hier schaft je, soms voor zeer weinig, schilderijen, keramiek, glaswerk, meubels en beeldhouwerken aan van toonaangevende artiesten.

Plezier speelt hier een grote rol, er is dan ook een overvloed aan bars, pubs en nachtclubs. Maar waar te beginnen? Voor hip en trendy zijn beide oevers van de Tyne (Newcastle Quayside and Gateshead Quays) de aanraders. Voor een stevige pint in een traditionele kroeg zoekt je het precies achter deze boulevards.

Ook het theateraanbod mag er zijn. The Royal Shakespeare Company, Opera North en het Ballet Rambert zijn graaggeziene gasten in het prachtige Theatre Royal, en vernieuwend toneel is te vinden in het Newcastle Playhouse of het Live Theatre.

Meer informatie

  • Kijk bij de Stedentrips voor goedkope korte vakanties naar Engeland
  • Meer toeristische informatie over Engeland is te vinden op VisitBritain.org

Tags: engeland