FANtv-nl-logo-mobile

Romantiek in Lissabon

Ooit was Lissabon het centrum van het Portugese wereldrijk. Nu is het een onweerstaanbare mix van historie, cultuur en romantiek.

Deze romantische stad is de hoofdstad van Portugal, gelegen aan de rivier de Taag en gebouwd over zeven heuvels. De stad biedt je van alles wat, schitterende gebouwen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers, smalle straatjes, prachtige fonteinen. Naast cultuur kun je in Lissabon genieten van een heerlijke mediterrane keuken, zoals de beroemde Bacalhau, gezouten stokvis, en luisteren naar de beroemde klaagliederen (de Fado). Laat je verrassen in deze romantische stad!

Het aangename en zachte klimaat maakt het mogelijk dat Lissabon het hele jaar de moeite waard is om te bezoeken. Lissabon is een vrolijke, opgewekte stad aan de Taag en ooit de rijkste hoofdstad van Europa en één van de belangrijkste uitvalsbases voor de ontdekkingsreizigers.

Gelegen aan de zuidelijke oever van de Taag en bij de Ponte de 25 abril (brug over de Taag), boven op de heuvel, staat het honderd meter hoge monument van Christus, waarvan je een schitterend uitzicht heeft over de stad.

De Moorse wijk
Andere mooie uitzichten krijg je vanaf de Miradouro de Santa Luzia. Via trappensteegjes, na een bezoek aan het schitterende Castelo de Säo Jorge, daal je vervolgens dwars door de oude Moorse wijk Alfama weer af richting het centrum van de stad.

 

 

De Moorse wijk is ommuurd en daardoor lijkt het op een burcht. Midden in de wijk bevinden zich de Sé kathedraal met zijn twee imposante torens! De wijk zelf bestaat uit smalle kronkelige straatjes, trappen en poorten. De gevels van de huizen hebben kleine balkonnetjes en hangen meestal vol met het dagelijkse wasgoed en kleurrijke bloempotten. Door de wijk rijden stokoude gele trams welke u naar boven brengen naar de Miradouro de Santa Luzia waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt. Dit alles maakt de wijk zeker de moeite waard om te bezoeken.

De gevels van sommige gebouwen zijn versierd met azulejos, schitterend beschilderde keramische tegels uit de 16e eeuw.

 

Kastelen en torens
Een andere aanrader is het Castelo de Säo Jorge. De Romeinen hebben deze prehistorische schuilplaats tot een fort gemaakt. Na de herovering in 1147 door Alfonso Henriques werd het fort omgebouwd tot koninklijk paleis. Momenteel biedt deze ruïne, met zijn tien torens, een goede plek om schaduw te zoeken en te relaxen in het park met enkele fonteinen. Daarnaast heb je ook van hieruit een mooi uitzicht over de stad. Je zult hiervoor echter wel een klim voor moeten maken, maar dat is het zeker waard.

Heel bijzonder is de Torre de Belém. Deze wachttoren werd gebouwd in de 16e eeuw om de haven Reselo te beschermen. De toren is een waar meesterwerk en bestaat uit overvloedige decoraties en motieven. De toren was oorspronkelijk op een eiland (zandbank) midden in de Taag gebouwd. Tegenwoordig wordt de toren al aan 3 kanten door het vaste land begrensd door het aanslibben van klei en zand.

Eten en uitgaan

De Portugese keuken is de meest mediterrane van alle mediterraanse keukens. Proef de overheerlijke bacalhou, gezouten stokvis, neem een heerlijke Vinho Verde en sluit af met een aguardente of ginjinha in één van de talloze en gezellige cafés die Lissabon rijk is.

Bij een bezoek aan deze stad hoort natuurlijk een Fado-concert. De beroemde klaagliederen laten je de ziel van de stad beleven en dat maak je zelfs mee in één van de vele kleine restaurantjes in de wijken Bairro Alto en Alfama, waar je met stokoude gele trammetjes naar toe wordt gebracht.

Wanneer je wilt genieten van het bruisende uitgaansleven moet je vooral de trendy Docas en de Expo niet overslaan.

Hier vind je alle informatie over een stedentrip naar Lissabon

Vergelijkbare artikelen