FANtv-nl-logo-mobile

Stratford-upon-Avon: Voetsporen van Shakespeare

Het leidt geen twijfel wie de belangrijkste inwoner van Stratford-upon-Avon was. Jaar bezoeken 2 miljoen mensen deze stad als eerbetoon aan de meest beroemde schrijver ooit.

Stratford-upon-Avon is een stad van circa 24.000 inwoners in het Engelse graafschap Warwickshire. De stad dateert uit de tijd van de Angelsaksen en was al in de Middeleeuwen een belangrijke marktplaats. Stratford is echter vooral bekend als de stad waar  William Shakespeare geboren werd en stierf. Jaarlijks bezoeken ruim 2 miljoen mensen de stad omwille van de beroemdste inwoner ooit. De belangrijkste bron van inkomsten van Stratford-upon-Avon is dan ook het toerisme.

De stad is ontstaan bij een voorde (ford) in een straat (strat) door de rivier de Avon. Langs de oever van de rivier staat het Royal Shakespeare Theatre (foto onder), het theater van de wereldberoemde Royal Shakespeare Company. Dit gezelschap heeft nog twee kleinere gebouwen in Stratford: de Swan, uitgevoerd zoals theaters eruit zagen in de tijd van koningin Elizabeth I, en The Other Place, een zogeheten 'black box theater', waar stukken worden opgevoerd met een minimum aan technische hulpmiddelen.

Er zijn vijf huizen van Shakespeare te zien in Stratford en de makkelijkste manier om dit te doen is met een hop-on, hop-off bustour, waar u zo vaak in en uit mag stappen als je wilt. De huizen bestaan uit Hall's Croft, woonhuis van zijn dochter Susanna, Anne Hathaway's Cottage (foto onder), waar zijn vrouw als kind woonde, Mary Arden's House, de boerderij van zijn moeder en Nash's House, het huis van de kleindochter van Shakespeare dat gelegen is pal naast New Place, de laatste rustplaats van de bard. De opnieuw aangelegde Elizabethan Knott Garden mag hier niet gemist worden.

De beste manier om van de woorden en gedachten van Shakespeare te genieten, is een bezoek aan een van zijn toneelstukken. The Royal Shakespeare Company treedt op in twee totaal verschillende stadsschouwburgen. De eerste is het beroemde Royal Shakespeare Theatre. Voor een authentieke ervaring boek je een plaatsje in de Swan, een ouderwets theater met de sfeer van vroeger. Een goed maal na afloop is in Stratford zo gevonden, door het grote aanbod van zowel landelijke als internationale kookkunst. Of ga voor een drankje en gezelligheid naar een van de pubs zoals The Dirty Duck, een favoriet van veel acteurs.

Wandel ook eens langs de rivier naar de begraafplaats van de grote schrijver in Holy Trinity Church. En maak een tocht over die rivier of een picknick langs de oevers. Bent je in april in Stratford, geniet dan samen met de bevolking van de Birthday Celebrations, als rond de 23ste de verjaardag van William Shakespeare wordt herdacht.

En vergeet niet de Falstaff Experience (foto boven) te bezoeken – als je dat durft. Het is een uniek, behekst museum waar de geschiedenis letterlijk tot leven komt. Maar ga niet op de 'ducking stool' in de Witches Glade zitten!

Meer informatie

Tags: engeland