FANtv-nl-logo-mobile

Bilbao, toeristenstad in opkomst

Bilbao is niet de meest bekende toeristenstad van Spanje, maar in de veelzijdige Baskische hoofdstad is veel te beleven.

Ondanks de gezellige Casco Viejo (de oude stad) en het groene achterland, had Bilbao lange tijd het imago van grijze industriestad. Dit veranderde met de komst van het Museo Guggenheim Bilbao en het Palacio Euskalduna. Het spreekwoordelijke lelijke eendje veranderde in een mooie zwaan en dit wordt nu ook door steeds meer toeristen ontdekt.

Het Guggenheim Museum in Bilbao is één van de vier Guggenheim musea in de hele wereld, naast die in New York, Berlijn en Venetië. Het is één van de belangrijkste musea voor moderne kunst. Het gebouw zelf is een museumstuk op zich door zijn prachtige deconstructivistische architectuur. De kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (pop art) tot gerenommeerde artiesten als Picasso, Salvador Dali, René Magritte en Andy Warhol.

Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank O.Gehry en grotendeels bedekt met schubvormige titanium platen die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. De vele glazen wanden zijn geconstrueerd om de vele kunstwerken te beschermen tegen de warmte en beschadiging door zonlicht. Dit alles maakt dit gebouw tot een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur.

Maar Bilbao biedt ook historie. Een uitgebreide wandeling door de oude binnenstad van Bilbao loont zeker de moeite. De vele oude en verweerde doch sfeervolle gebouwen en de gotische Catedral de Santiago geven de Casco Viejo zijn charme.

In het hart van de oude stad bevinden zich de Plaza Nueva en 'Las Siete Calles', de zeven oudste straten van Bilbao. Je vindt er talloze gezellige winkeltjes, barretjes en restaurantjes. In de ochtend kan het er vanwege de vele bevoorradingsauto wat druk zijn, maar ook dat bepaalt de levendige sfeer in de oude stad. 's Middags kun je op diverse locaties terecht voor overheerlijke pintxos (Baskische tapas).

Genieten van een prachtig uitzicht over Bilbao kun je na een tochtje met de 'funicular', een in 1915 in gebruik genomen kabeltram, die in 3 minuten 225 meter omhoog klimt op de heuvel Artxanda. Boven bevindt zich een park en twee restaurants 'with a view'.

Vertrekpunt is nabij de Zubizuri-brug aan de noordoever van de rivier, op loopafstand van het Guggenheim Museum.

Het Museum van Baskische Archeologie, Ethnografie en Geschiedenis -zoals de volledige naam in het Nederlands luidt- geeft een prachtig beeld van de Baskische geschiedenis zowel in archeologisch als in ethnografisch opzicht, door middel van archeologische vondsten uit de regio.

Het museum is gevestigd in de oude binnenstad, in een 17e eeuw Jezuïetenklooster.

Alle informatie die nodig is voor een trip naar Bilbao kun je vinden bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Spanje