FANtv-nl-logo-mobile

Birmingham, de tweede stad van Engeland

Wie denkt dat Birmingham een industriestad is waar niet veel te beleven valt, slaat de plank volledig mis!

De tweede stad van Engeland onderging sinds de laatste paar jaar een complete metamorfose en dat is nog maar het begin. Het ene na het andere prestigieuze project krijgt vorm. Inmiddels staat Birmingham voor kosmopolitisch, dynamisch, trendy en cultureel.

Hoewel het centrum tamelijk compact is, zal je toch ervaren dat deze bestaat uit een aantal markante stadsdelen, met elk een heel eigen stijl en karakter.

Shoppen kun je naar hartelust. Natuurlijk in de winkelstraten rondom New Street en in het 'Jewellery Quarter'. Of volledig in stijl in 'The Mailbox' . Brindley Place is vooral “'he social scene'. Rondom de kanalen zijn talloze bars, cafés en restaurantjes. Het is een frivool gedeelte van de stad waar je je, in een sfeer van druk bezette terrasjes en bedrijvigheid van aangemeerde kanaalbootjes, niet snel zult vervelen.

Een ware must tijdens het verblijf is een keertje eten in één van de vele restaurantjes in de Balti-driehoek. In de multi-culturele samenleving, zoals de stad die kent, hebben in de jaren '70 een aantal Aziatische keuken-culturen zich met elkaar vermengd. Daaruit is een geheel eigen keuken ontstaan, die je uitsluitend vindt in Birmingham, de Balti-keuken.

De grootste bioscoop bevindt zich ook in Birmingham. Het IMAX Theatre biedt 's werelds grootste en meest indrukwekkende filmervaring. Het verschil met bioscoopfilms is dat er 70 mm film gebruik wordt die horizontaal door de projector gaat. Daardoor is het filmbeeld wel 10x groter dan bij bioscoopfilms. Dankzij een 3-D bril voor het 3-D effect en het digital wrap-around systeem maak je deel uit van het geheel. Een spectaculaire belevenis.

 

 

Op 3-jarige leeftijd kwam de beroemde schrijver Tolkien (Lord of the Rings) naar Birmingham, waar hij vervolgens een groot deel van zijn leven doorbracht. In de stad zijn een aantal plaatsen en monumenten te bezoeken die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld en die zelfs soms terugkomen in zijn boeken. Zoals Sarehole Mill, waar hij tijdens zijn jeugd een aantal jaren doorbracht en Perrott's Folly, een toren, die samen met een toren ernaast de verbeelding voor de 'Two Towers of Gondor' opriep.

National Sealife biedt je een kijkje in de geheimen van de onderwaterwereld en maakt haar bezoekers tevens bewust van het feit dat veschillende unieke dieren bescherming nodig hebben om uitroeiing te verkomen. Door een 360 graden doorzichtige onderwater tunnel loopt u door een tropische oceaan tussen reusachtige schildpadden en schitterde gekleurde tropische vissoorten. Er is een otter paradijs en verschillende grote aquaria met o.a. zeepaardjes, kwallen en roggen. Een fascinerende attractie.

Andere aanraders zijn Cadbury World, een tour door een chocolade-museum en chocoladefabriek, en Jewellery Quarter. In deze oude wijk vind je smalle straatjes en een historische omgeving, waar veel juweliers hun vak uitoefenen en hun sieraden verkopen. Tevens is hier het Museum of the Jewellery Quarter met een gevarieerd aanbod aan workshops en tentoonstellingen.

Alle informatie over een trip naar Birmingham en de prijzen van deze reizen kun je vinden bij de Stedentrips.

Tags: engeland, stedentrips