FANtv-nl-logo-mobile

Tallinn: Een reis naar de middeleeuwen

Tallinn was vroeger één van de Hanzesteden. Er zijn in de hoofdstad van Estland dan ook nog veel mooie middeleeuwse gebouwen te vinden.

Een wandeling door het oude centrum lijkt een tocht door een trendy openluchtmuseum! Tallinn heeft een sfeervolle binnenstad en om de stad staat een goed intact gebleven stadsmuur met 26 wachttorens voorzien van rode puntmutsen. Het stadhuis is het herkenningspunt van de stad. Het is het best bewaarde Gotische stadhuis van Noord-Europa en is sinds de 15de eeuw nog steeds onveranderd

Op de Toompea-heuvel vind je veel oude gebouwen en in dit oude gedeelte van Tallinn is het leuk om door de kleine en smalle steegjes te lopen. Volgens UNESCO heeft Tallinn het best bewaarde middeleeuwse stadshart van heel Noord-Europa. De stad wordt niet voor niets 'Medieval Europe' genoemd. Omdat Tallinn niet heel groot is loopt je zo door de oude binnenstad heen en in één dag kunt je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken.

Tot het einde van de 19de eeuw was de St. Olavkerk het hoogste gebouw ter wereld, namelijk 159 meter. Nu zal je echter nog maar een toren van 124 meter aantreffen. Door talloze blikseminslagen is de toren aanzienlijk in hoogte verminderd. Vanaf het observatieplatform heb je een spectaculair uitzicht over Tallinn, als het echt helder weer is kun je zelfs Helsinki zien liggen.

Een andere trekpleister is de Alexander Nevsky Kathedraal. Deze mooie orthodoxe kathedraal met zijn uivormige bollen werd omstreeks 1900 op de Tompea heuvel gebouwd. De buitenkant is zeer indrukwekkend en valt zeker op door zijn rode en bruine kleuren en vele versieringen.

Het Bezettingsmuseum vertelt het verhaal van de Duitse en Russische bezetting, terwijl het Vabaõmuseum een openluchtmuseum is waar het leven door de jaren heen wordt getoond. Er staan bijna honderd boerderijen die je 150 jaar aan geschiedenis van het boerenbedrijf laten zien. Het Dominicaanse Klooster is gesticht in 1246, Hier kun je beeldhouwwerken van de Renaissance-kunstenaar Arent Passer en houtsnijwerken uit de 15de en 16de eeuw bewonderen.

Tallinn is een populaire plaats om uit te gaan, met name onder de Finnen uit Helsinki die hier in het weekend komen stappen. Het uitgaan speelt zich voornamelijk af in het oude stadscentrum, rondom het stadhuisplein 'Raekoja Platz'. Om het plein liggen veel clubs, discotheken en bars. Vooral in het weekend is het overal gezellig druk, veel Finnen komen vanuit het dure Helsinki naar Tallinn om uit te gaan en inkopen te doen.

Op het Piritastrand gebeurt het in de zomer allemaal, na een dagje strand kunt u in een van de strandtenten uitgaan. Vooral de jongeren uit Tallin vindt u hier en wanneer er een dj komt draaien is het er erg druk.

Zelf Tallinn bekijken? Bij de Stedentrips vind je voordelige reizen naar Tallinn.

Tags: rusland, stedentrips, Estland