FANtv-nl-logo-mobile

Napels ...eerst zien, dan sterven

Deze woorden zijn niet van ons maar van Goethe. Napels is zo indrukwekkend mooi dat je die stad minstens één keer in je leven moet hebben gezien.

De ooit door de Vesuvius vernietigde stad Pompeï hoort daar vanzelfsprekend bij.

Door de eigenaardige ligging van deze stad, aan een azuurblauwe baai tussen de Vesuvius en de Middellandse Zee, biedt ze zicht op de eilanden Procida, Ischia en het veelbezongen Capri. De stad heeft een historisch centrum en karakteristieke oude wijken. In de wirwar van steegjes bloeit de chaos en het temperament, en gaat het Napolitaanse leven door tot in de kleine uurtjes.

 

 

Het centrum van Napels staat vol met paleizen, kloosters en kerken, waaronder Palazzo Reale. De vele kerken zorgen er in Napels voor dat je 's ochtends niet gewekt door de geluiden van één kerkklok, maar door maar liefst 195 kerken en kapellen.

 

 

De omgeving van Napels is uniek. Het bekende Pompeï vind je hier. Een bezoek hieraan mag niet ontbreken. Het ligt aan de voet van de vulkaan Vesuvius, die in 79 na Christus deze stad onder stenen en as bedolf. Ook Herculaneum werd door de uitbarsting bedekt met een dikke laag lava en modder.

Pas 1700 jaar later werd de stad weer ontdekt. Vandaag de dag is Pompeï een van de belangrijkse bezienswaardigheden ter wereld. Alle gebouwen hebben de uitbarsting destijds doorstaan. Het wegdek is nog intact en de muren zijn met graffiti bedekt. Via dell'Abbondanza was één van de hoofdroutes van Pompeï.

 

 

Tussen de resten van winkels, huizen en badinstallaties, loop je van de Porta Marina (stadspoort) naar het Forum en van de tempel van Jupiter naar de Basilica. In de bakkkerij van Modesto werden verkoolde brooden gevonden. Stoffen, juwelen, voedsel, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen werden grotendeels verwoest of zijn verdwenen onder een vloedgolf van modder.

 

 

Napels heeft prachtige musea. Zeer de moeite waard is ook een bezoek aan theater San Carlo, waar regelmatig opera-voorstellingen plaatsvinden. Voeg bij dit alles nog de verrukkelijke keuken, geraffineerde boetiekjes en de onvervalste charme van de bevolking en je hebt alle ingrediënten voor een complete stedentrip.

Kijk bij de Stedentrips voor voordelige reizen (vluchten en overnachtingen) naar Napels.

Tags: stedentrips, italie