FANtv-nl-logo-mobile

Varen over de Binnendieze

De stad Den Bosch is op vele manieren te bewonderen, maar een van de meest bijzondere tochten is er eentje over de Binnendieze. Een riviertje dat dwars door en onder de stad doorloopt.

Den Bosch is al zo'n 800 jaar oud. De stad werd in 1185 als handelsnederzetting gesticht op een zandophoping temidden van een heel waterrijk gebied. Niet lang daarna kreeg Den Bosch al stadsrechten. De riviertjes de Dommel en de Aa vormden een delta-gebied. Hieruit voort stroomt de rivier de Dieze. De Binnendieze stroomt nu nog steeds dwars door de stad.

De loop van de Binnendieze is gedurende de genoemde 800 jaar vele malen verandert. Delen van de rivier werden gedempt en nieuwe takken werden bij gegraven. Er ontstond een doolhof van beken en stromen met een totale lengte van zo'n 12 kilometer. Zelfs de Haven is een vergrote Binnendieze-tak.

De stad had in het verleden nauwelijks ruimte om zich uit te breiden daardoor werd een groot deel van het water overbouwd met huizen. De stromen liepen daardoor meer en meer tussen, achter en onder de huizen. Door de ligging van het water eindigde de Binnendieze haar carrière als open riool van de stad.

Eind jaren 60 besloot de gemeente de Binnendieze te gaan dempen. Gelukkig voor de Bosschenaren werd het besluit niet tot uitvoering gebracht en begon Den Bosch in 1970 met plannen om gedeelten van de stroompjes te restaureren. Het resultaat is een wonderschone waterpartij die nog altijd dwars door en onder de stad loopt. In 1985 startte de Den Bosch vaartochten met speciale fluisterbootjes over de Binnendieze. Van de 12 kilometer tellende Bossche Amazone resteert nu nog zo'n 3630 meter, waarvan 1290 overbouwd.

Kijk hier voor meer informatie over de rondvaarten over de Binnendieze en kijk bij de Stedentrips voor aanbiedingen van hotels in Den Bosch en omgeving.

Tags: Brabant

Vergelijkbare artikelen