Denemarken: Voor jong en oud
Denemarken is in eerste instantie niet het land waaraan je denkt voor een heerlijke zonvakantie. Toch heeft het Scandinavische land genoeg te bieden voor een geweldige vakantie.
Denemarken is een ideale vakantiebestemming voor jong en oud. Het is niet ver rijden, allerlei accommodaties, leuke bezienswaardigheden en attracties. Denemarken vormt samen met Zweden, Noorwegen en Finland, Scandinavië. Het land vertoont vele overeenkomsten met Nederland. Beide landen hebben een zeeklimaat, vlak landschap, veel fietsers en lange, brede stranden. Het Scandinavische land bestaat uit vijf grotere eilanden: Jutland, Funen, Zealand, Lolland en Falster en daarnaast nog uit 400 kleinere eilanden.
Natuur
Echte natuurliefhebbers komen ook volop aan hun trekken. Denemarken heeft een breed landschap met heuvels, stranden, bossen, meren, fjorden en riviertjes. De prachtige bossen en meren zijn uitermate geschikt om lekker te gaan fietsen, vissen en wandelen. Kortom: een ideaal land om volledig tot rust te komen.
Kopenhagen
De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Als je een bezoek gaat brengen aan dit land dan mag je deze stad zeker niet overslaan. Kopenhagen is met ruim een miljoen inwoners de grootste stad van het land en bestaat uit vijftien verschillende wijken. Voor de cultuurliefhebbers zijn er tal van musea en evenementen op het gebied van kunst, Vikingen en historie.
Bezienswaardigheden
Kopenhagen is een uitermate vriendelijke stad, met veel groen, terrasjes, winkels en bezienswaardigheden. Je kunt het bekende attractiepark Tivoli bezoeken, maar Kopenhagen heeft meer te bieden.
Naast de vele musea kun je de officiële ontvangstzalen van Christiansborg Slot bezoeken of de wisseling van de wacht in de Koninklijke residentie Amalienborg bijwonen. En tot rust kom je in de vele groene stadsparken. Wil je op het terras lekker genieten van de mooie omgeving dan mag je de wijk rondom de haven niet overslaan. Het uitgaansleven is in Kopenhagen ook goed vertegenwoordigd en gaat langer door dan in Nederland.
Legoland
Wie heeft er niet mee gespeeld: Lego. De stenen kregen hun naam uit het Deens “leg god,” wat 'speel goed' betekent. Lego is ontstaan toen Hole Krik Christinnen in 1916 in het Deense stadje Billund een houtbewerkingzaakje begon en ook speelgoed van hout begon te maken.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het steeds populairder om speelgoed van kunststof te maken en werd Lego onder licentie op de Britse markt gebracht. In 1968 werd Legoland geopend en is uitgegroeid tot één van de bekendste attractieparken van Denemarken. Tegenwoordig worden er meer dan 20 miljard Lego-steentjes per jaar geproduceerd.
Eten en drinken
Wie van lekker eten houdt, komt in Denemarken aan zijn trekken. De Deense keuken is een echte visgerechtenkeuken, maar verder redelijk eenvoudig. Van bijvoorbeeld het nuttigen van een versgerookte haring, een broodje worst bij een van de vele kraampjes of traditioneel het smørrebrød. Dit is veelal een sandwich van roggebrood met boter of een omelet met ham en bieslook. Verder is er een ruime keus aan restaurants. En dat varieert van aloude restaurants langs de weg die klassieke regionale gerechten serveren tot restaurants met Michelin-sterren.
Akvavit is een typisch (sterk) Deens drankje dat je zeer koud hoort te drinken en het smaakt vooral goed bij haring. Een andere bekende Deense drank is Carlsberg. Het beroemde bier wordt gebrouwen in het centrum van Kopenhagen.
Geschiedenis
In Kopenhagen staat het beeld van de Kleine Zeemeermin uit één van de beroemde sprookjes van Hans Christian Andersen. Naast Hans Christian Andersen maakten ook beeldhouwer Bertel Thorvaldsen en filosoof Søren Kierkegaard furore in Europa.
In 1864 raakte Denemarken in oorlog met Pruisen en Oostenrijk. Ondanks hevig verzet werd Denemarken gedwongen Sleeswijk-Holstein aan Pruisen over te dragen. Pas in 1919 werd het Deenstalige noorden van Sleeswijk weer aan Denemarken teruggeven.
Aan het einde van de 19e eeuw voerde Denemarken sociale hervormingen door, die ten grondslag liggen aan de huidige welvaartsstaat. Zowel in de Eerste als Tweede Wereldoorlog bleef het land neutraal. De Duitsers schonden echter schonden in 1940 de Deense neutraliteit. Er volgde een bezetting tot de overgave van Duitsland aan de geallieerden op 5 mei 1945. Denemarken werd lid van de VN, NAVO en de Europese Unie.
Vakantie in Denemarken
Een vakantie in Denemarken boeken? Kijk dan bij de beste online reisbureau's voor de beste en goedkoopste aanbiedingen.