FANtv-nl-logo-mobile

IJsland: een uniek landschap

IJsland is het op één na grootste eiland van Europa. IJsland ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel.

IJsland is geen traditioneel vakantieland, maar wel een aanrader. Het eiland kent namelijk een prachtig en uniek landschap. Dit landschap is gevormd door de vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen.

Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Door de grote hoeveelheid regen en smeltwater van de gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor. Ook kent het land veel watervallen. De hoogste waterval van Europa ligt op IJsland, de Glymur (190 meter).

Het klimaat van Ijsland is niet extreem koud. Ondanks de noordelijke ligging zijn de korte zomers koel en de lange winters relatief zacht. Dit komt door de invloed van de Golfstroom en de iets koelere Groenlandstroom. De warmste maand is juli (9-11°C) en de koudste januari (0°C tot -6°C).

Door de noordelijke ligging wordt het 's zomers niet of nauwelijks donker. In november, december en januari is het daarentegen maar enkele uren per dag licht.

Een goede manier om IJsland te ontdekken is per camper of huurauto. De voordelen zijn, dat je zelf je route bepaalt, kunt stoppen waar en wanneer je maar wilt. Zo kan je de bijzondere locaties van het eiland ontdekenk in je eigen tempo.

 

IJsland is het dunstbevolkte land van Europa. Op een oppervlakte van 103.000 km² wonen maar 270.000 inwoners. De bewoning is voornamelijk geconcentreerd bij de hoofdstad, Reykjavik.

Reykjavik
Reykjavik is een bijzondere hoofdstad. Het is een erg hippe, moderne stad en heeft vele bezienswaardigheden. De oude stad bestaat uit veel witgeschilderde houten huizen, musea en markten. Het moderne Reykjavik ligt ten oosten van de oude stad. Goedkopere accommodatie, goedkoper eten en leuke low-budget winkeltjes zijn te vinden in of net ten oosten van de oude stad.

In het centrum van de stad vindt je vele restaurants waar je met name goed vis kunt eten. Het uitgaansleven is hier ook te vinden. Dit is echter niet goedkoop, want de  alcoholische dranken zijn erg prijzig.

De meest bezochte toeristische attracties in IJsland liggen beiden in zuid-centraal IJsland. Een van de populaire locaties is de Gullfoss, een twee-armige waterval. Ten westen van Gullfoss is Geysir, een gebied met daarin de meeste geisers.

Meer informatie over vakanties op IJsland? Kijk dan bij de beste online reisbureau's.

Vergelijkbare artikelen