FANtv-nl-logo-mobile

De vergeten stad Chicago

Chicago wordt door toeristen vaak vergeten. Dat is zonde, want deze op twee na grootste stad in Amerika heeft genoeg te bieden!

New York, Washington en Los Angeles zijn vaak de grootste toerische trekpleisters in Amerika, maar ook Chicago heeft genoeg om te laten zien. Hier opende namelijk de allereerste McDonalds, is de housemuziek ontstaan en kun je in de winter schaatsen op Lake Michigan. En verder is Chicago een echte Amerikaanse stad om te zien. Met hoge wolkenkrabbers en mooie parken. En een roemruchte geschiedenis. Denk maar aan Al Capone.


Skiline van Chicago

Windy City
Chicago wordt ook wel Windy City genoemd. Dit zou kunnen komen vanwege de ligging bij het winderige Lake Michigan, maar dat hoeft niet perse. De stad zou ook aan zijn bijnaam gekomen kunnen zijn doordat politici uit Chicago altijd erg over hun stad opschepten. In het Engels is overdrijven “to blow a lot of wind”, dus Windy City (overdrijfstad).

Grote brand
De stad Chicago is ontstaan in 1833, maar doordat er na een grote brand in 1871 niet veel meer van is overgebleven is alles nog relatief nieuw. Na de brand heeft het stadsbestuur allerlei architecten ingehuurd die de stad opnieuw moesten opbouwen. Hierdoor is er in de hele stad erg veel architectuur te vinden. En dat begint al als je aankomt op het vliegveld O' Hare National Airport. Dit is trouwens een van de drukte vliegvelden ter wereld.


Sears Tower

 

Gebouwen met verhaal
In de hele stad staan veel gebouwen met een verhaal. Zo is de Sears Tower jarenlang het hoogste gebouw van de wereld geweest en is in nachtclub 'The Warehouse' de housemuziek ontstaan. De Duitse architect Mies van der Rohe heeft veel gebouwen ontworpen in Chicago. Zijn stijl was vooral strak met rechte lijnen en veel glas. Dit was vroeger erg revolutionair. Nu zie je het overal in Amerika.

Industrie en handel
Omdat Chicago direct tegen Lake Michigan aan ligt is het een erg belangrijke industrie- en handelsstad. Lake Michigan sluit namelijk weer aan op de Mississippi en dat zorgt voor een erg goede aansluiting op de rest van Amerika. Hier komt nog eens bij dat het dicht bij een groot agrarische gebied ligt en er wordt veel steenkool gewonnen. Verder zou je Chicago kunnen vergelijken met station Utrecht Centraal, alleen dan groter. Chicago is het grootste spoorwegknooppunt ter wereld.

 


Lake Michigan

 

Downtown
Direct aan de kust van Lake Michigan ligt de oude stad van Chicago. Ook wel Downtown genoemd. Daar zijn gedurende de tijd veel wijken ontstaan zoals Little Sicily, Black Belt, Chinatown en Greektown. Deze wijken ontstonden vanwege de immigratie van allerlei bevolkingsgroepen naar Amerika. Zij klonterden samen in deze aparte wijken. Het nadeel hiervan was dat er veel armoede en criminaliteit ontstond. Nu zijn deze wijken door de gemeente grotendeels gesaneerd en zijn er op deze plekken mooie parken aangelegd.

(Ware)house
Het is de tijd van de discomuziek. Eigenlijk liep die tijd een beetje op zijn eind, want er veranderde niet veel meer aan die muziek. Dj Frankee Knuckles besloot daarom wat oude discoplaatjes te bewerken. Deze draaide hij tijdens de feestavonden in club 'The Warehouse'. Hij werd steeds populairder, tot op een bepaald moment iedereen het over hem had. De muziek die Frankee maakte werd genoemd naar de disco waar hij zijn plaatjes draaide: 'The Warehouse'. Alleen werd 'The Ware' weggelaten en noemden ze het house.

 


Een van de vele McDonalds-restaurants in Chicago

 

McDonalds
De allereerste McDonalds van de wereld stond in Chicago. Nu is het een museum, maar toch kun je aan de overkant van dat gebouw nog steeds een hamburger halen. In 1954 verkocht een milkshakemachineverkoper acht machines tegelijk aan de broers McDonald. Zij hadden een restaurant in Chicago en zo konden ze veertig milkshakes tegelijk maken. Hij vond dat idee zo goed dat hij het kocht van de broers. En kijk maar eens wat er van gekomen is. Je vind de McDonalds-restaurants over de hele wereld.

Al Capone
Hilary Clinton, John Belushi, Mr T. (B.A. Baracus), Walt Disney, Jerry Springer en Al Capone. Dit waren/zijn allemaal beroemde inwoners van Chicago. Maffialeider Al Capone is vooral bekend uit de jaren '20. In deze tijd mocht er geen alcohol gedronken worden en daar maakte de maffioso dankbaar gebruik van. Vanuit een meubelfabriek smokkelde hij alcohol en werd er stinkend rijk mee. Al Capone had erg veel macht in de onderwereld, het was daarom ook moeilijk om hem op te pakken. Door de hoeveelheid geld die hij bezat, kon hij iedereen gemakkelijk omkopen.

De inwoners van de stad zeggen zelf dat Chicago als een van de weinige grote steden van Amerika nog echt Amerikaans is. In deze stad van muziek, sport, handel en architectuur is iedereen erg rustig en zal iedereen vriendelijk tegen je zijn.

Voordelige reizen naar Chicago boek je bij de beste reissites.

 

Tags: stedentrips, USA