FANtv-nl-logo-mobile

Met de motor op vakantie

Met de motor naar je vakantiebestemming geeft je veel vrijheid en stelt je in staat mooie routes te rijden. Daarnaast kun je in het vakantieland mooie tochten maken.

Maar hoe weet je welke routes je het beste kunt nemen en waar moet je op letten voordat je vertrekt. Hieronder enkele tips.

Als je weet wat je vakantiebestemming wordt kan het plannen beginnen. De eeste stap is het bepalen van hoe lang je over de reis wilt gaan doen en hoeveel uur je maximaal per dag op de motor wilt rijden. Als je dit weet, kun je bepalen welke wegen je gaat nemen. Het is zaak om een goede combinatie van snelwegen en secundaire wegen te vinden.

De route plan je met gedetailleerde landkaarten en een routeplanner. De routeplanner is handig om een globale planning te maken. De mooie B-wegen zoek je op de wegenkaart. Let bij het plannen wel goed op dat je 's nachts ook moet overnachten. Als je niet vooraf een hotel hebt geboekt, dan moet je rekening houden dat je het laatste deel van de route moet gebruiken om een hotel of camping te zoeken.

Een nadeel van het rijden over B-wegen is dat de benzinestations moeilijker te vinden zijn. Zorg er altijd voor dat je op tijd tankt en wacht niet tot deze bijna leeg is. Hou dus bij het plannen rekeningen met de aanwezigheid van tankstations.

Voordat je vertrekt moet je in ieder geval in hoofdlijnen weten wat de uitgestippelde route is. Zorg er ook voor dat je onderweg in een oogopslag kunt zien welke wegen je moet nemen. Noteer dit zo kort en bondig mogelijk.

Nu je weet hoe je moet rijden is het ook belangrijk te weten wat de conditie van je motorfiets is. Laat je motor voordat je op vakantie gaat goed controleren en zorg dat alles in goede conditie is. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je banden. Realiseer je goed dat de motor extra wordt belast en dat je niet alleen heen moet naar de plaats van bestemming, maar ook weer terug!

Bagage
Bij vakantie hoort ook bagage. Met een auto neem je dit makkelijk mee, maar op de motor is het een ander verhaal. Zorg in ieder geval dat je de bagage goed over de motor verdeelt. Pak dus niet alles maar achter op je bagagedrager of in je koffers, maar gebruik ook een tanktas. Met een goede verdeling over de motor wordt het stuurgedrag zo min mogelijk beïnvloed.

Gebruik bij voorkeur geen rugzak. Ten eerste gaat een rugzak na verloop van tijd erg pijn doen aan je schouders, maar ten tweede kan het bij een valpartij een enorme negatieve bijdrage leveren aan rugletsel.

Tags: motorvakantie