FANtv-nl-logo-mobile

Veilig van de zon genieten

Zodra de eerste zonnestralen te voorschijn komen, wil je zo snel mogelijk bruin worden. Voor je het weet, is het al te laat en ben je verbrand.

Voor een gezond bruin kleurtje moet je wel wat doen. De zon zorgt onder andere voor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D is nodig voor de opbouw van de botten en om stevige botten te houden. De zon kan echter ook een negatief effect hebben. Zonlicht bevat UVB- en UVA-stralen. UVB zijn de belangrijkste veroorzakers van zonnebrand. Maar ook een hoge dosis UVA-stralen kunnen schade aanrichten, zoals zonnebrand en huidkanker. Zonnebrandmiddelen bevatten UV-filters waardoor minder UV-straling de huid bereikt.

Zonnebrandcrème
Kies daarom een zonnebrandcrème dat zowel een UVB- als een UVA-filter heeft, met een voldoende hoge beschermingsfactor. In Nederland wordt geadviseerd minimaal factor 15 te gebruiken. Maar let op: onderzoek van de Keuringsdienst van Waren wijst uit dat veel zonnebrandmiddelen minder bescherming bieden dan de beschermingsfactor op de verpakking aangeeft. Je kunt beter een middel gebruiken met een hogere beschermingsfactor die je normaliter gebruikt. Een zonnebrandcrème is bij aankoop tussen de 1 en 2 jaar houdbaar.

Welke maatregelen kun je nog meer nemen

  • Ga de eerste peer keer niet te lang in de zon liggen, maar laat je huid langzaam wennen.
  • Smeer je huid minimaal een half uur van te voren in en herhaal dit op zijn minst een keer in de twee uur.
  • Vermijd zonnen tussen 12 en 15 uur. De zon staat dan het hoogst aan de hemel en de straling is dan het sterkst. 
  • Baby's en kinderen tot 15 jaar zijn extra gevoelig voor de zon, smeer ze extra goed in.
  • Smeer je na het zonnebaden in met after sun
  • Ben je al verbrand? Houd je huid koel met water en natte omslagen. 

Hoe lang kun je zonnebaden? 
Niet iedereen wordt even snel bruin. De gevoeligheid voor zonlicht is afhankelijk van wat voor een huidtype je hebt. Er zijn 4 huidtypen:

  • Huidtype 1: De huid verbrandt zeer gemakkelijk en wordt niet of nauwelijks bruin. Mensen hebben vaak een zeer lichte huid, blonde of rossige haren en sproeten.
  • Huidtype 2: De huid verbrandt tamelijk snel en wordt langzaam bruin. Mensen hebben vaak een lichte huid met blond haar en lichte ogen.
  • Huidtype 3: De huid verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin. Mensen hebben vaak bruine haren en donkere ogen.
  • Huidtype 4: De huid verbrandt eigenlijk nooit en bruint zeer goed. Mensen hebben vaak van nature al een bruine huid.

Als je niet precies weet je welk huidtype je hebt, klik dan hier voor alle informatie.

 

 

Tags: zonnen

Vergelijkbare artikelen