FANtv-nl-logo-mobile

Reistip: Voorkom een jetlag

Reizen met het vliegtuig is de snelste optie om op een vakantiebestemming te komen. Een groot nadeel aan vliegen is een jetlag. En in het ergste geval kun je er dagen last van hebben.

Het woord 'jet' komt van het Engelse woord voor straaljager, 'lag' is Engels voor achternalopen. Een jetlag ontstaat wanneer je in korte tijd door verschillende tijzones reist en het op de plaats van bestemming vroeger of later is. De meeste kans op een jetlag heb je wanneer je naar het oosten gaat, omdat de reisdag een aantal uren langer duurt.

 

Eenmaal aangekomen op bestemming kan je slaapritme verstoord zijn. Verdere symptonen zijn vermoeidheid, concentratiestoornissen en maag- en darmproblemen. Zorg dat je je zo snel mogelijk aanpast aan het ritme van het land. In het ergste geval kan een jetlag vijf dagen aanhouden. Om dit te voorkomen geven we je enkele tips.

  • Probeer een ideaal reisschema te boeken zodat je in de avond aankomt. Je kunt dan tijdens de nacht uitrusten, zodat je vrij snel bent aangepast aan de lokale tijd.
  • Het horloge onmiddellijk instellen op het uur van bestemming. Dus ook onmiddellijk het rust/slaappatroon aanpassen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in het vliegtuig.
  • Als je een nachtvlucht hebt, probeer dan zoveel mogelijk in het vliegtuig te slapen.
  • Drink tijdens de vlucht voldoende water om je vochtgehalte op peil te houden. Drink zo min mogelijk alcohol.
  • Eenmaal aangekomen op de bestemming kun je het beste de hele dag wakker blijven en je zo snel mogelijk aan het ritme aanpassen.

 

Vergelijkbare artikelen