FANtv-nl-logo-mobile

Gevaar door lawines

Ieder jaar zijn er vele sneeuwlawines in de wintersportgebieden, waarbij tientallen doden vallen. Voor een veiligere vakantie is het belangrijk om meer te weten over lawines.


Lawines kunnen door verschillende omstandigheden ontstaan. Vaak ontstaan sneeuwlawines bij hard wind, lage temperaturen en verse sneeuw. De lawines kunnen snelheden bereiken van 200 tot 300 kilometer per uur.


Naarmate je in hoger gelegen skigebieden komt, is de kans op lawines ook groter. De weersomstandigheden zijn hier vaak extremer en dus ongunstiger. Ook op steilere hellingen is de kans groter op lawines.

Veel sneeuwval verhoogt de kans op lawines. Ga daarom nooit op de eerste dag met mooi weer na en periode met veel sneeuwval off-piste, maar blijf op de pistes.


Schaduwzijden zijn gevaarlijker dan zonzijden. In de schaduw kunnen sneeuwlagen niet het proces van smelten, sublimeren en vastvriezen ondergaan, waardoor het een onsamenhangende massa blijft.


Lawinegevaar is iets waar je als wintersporter echt rekening mee moe houden, met name als je off-piste gaat. Tegenwoordig worden steeds meer lawines veroorzaakt door de skiër of snowboarder zelf. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om off-piste te gaan, vanwege overvolle pisten of gewoon voor de kick.

Lawines zijn doodsoorzaak nummer twee voor skiërs, na ongevallen op de piste. Jaarlijks ligt het totale aantal dodelijke lawineslachtoffers rond de 100. Het aantal wintersporters dat omkomt in een lawine stijgt elk jaar. 


De meeste lawineslachtoffers sterven niet aan hun verwondingen of aan onderkoeling maar door verstikking. Als je een goede skiër of boarder bent, kan je soms nog vluchten voor een lawine.


Als je gegrepen wordt door een lawine dan is het zaak om boven te blijven in een lawine, want als je onder de sneeuw verdwijnt is de kans op overleven minimaal. De nieuwste technieken op lawinegebied zijn daarom vooral gericht op bovenblijven in de lawine.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl