Zonnen? Smeer je in!
Iedereen kent het. Na een dagje lekker zonnen heb je in plaats van dat mooie bruine kleurtje een mooi rood kleurtje. Erg vervelend. Had je jezelf nou maar goed ingesmeerd.
Want zonder zonnebrandcrème gaat het hard. Erg hard. Het is niet precies te zeggen hoe lang je zonder bescherming in de zon kunt zitten, maar na een uur houdt het ongeveer al op. Daarom is het van belang om zonnebrandcrème te gebruiken.
Tussen twaalf en drie
Maar ook met zonnebrandcrème loop je de kans om te verbranden. Door te smeren verleng je dan wel de tijd dat je in de zon kunt liggen, je moet toch blijven opletten. Mijd daarom de zon rond twaalf en drie uur. Op dit moment is de zon het sterkst en loop je de meeste kans om alsnog te verbranden.
Beschermingsfactor
Elke zonnebrandcrème heeft een beschermingsfactor. Dit getal geeft aan hoe goed de crème je beschermd. Ga er maar vanuit dat – als je veilig wilt zonnen – je een crème vanaf factor twintig moet hebben. Vijftien zou kunnen, maar acht is veel te laag.
Van vorig jaar
Nu vind je in het kastje nog een tube van vorig jaar. Mooi! Hoef je geen nieuwe te kopen. Helaas, dit gaat (misschien) niet op. Want na een jaar gaat de crème in beschermingskracht achteruit. Met misschien wel vier of vijf factoren. Zonnebrand met factor vijfentwintig heeft misschien dan nog wel factor twintig. Dan is het niet zo'n groot probleem. Maar heb je een zonnebrandcrème met factor tien, dan is het slim om toch een nieuwe tube te kopen.
Zelfbruinende crème
Sommige mensen hebben van te voren zelfbruinende crème gebruikt. Zijn zij nou extra beschermd tegen de zon? Nee. De bruine kleur zit op de toplaag van de huid, dus kunnen de zonnestralen daar zo doorheen. Wil je jezelf wel vast voorbereiden op de zon, neem dan eens een zonnebankje