FANtv-nl-logo-mobile

Spelcomputer gaat mee op vakantie

Bijna zestig procent van de families met kinderen neemt een spelcomputer mee op de achterbank van de auto of in de reisbagage. Dat blijkt uit een onderzoek van Bol.com


Ondanks dat langer buitenspelen nog steeds behoort tot de meest favoriete zomerbezigheid, vermaken kinderen zich op vakantie steeds meer met de spelcomputer. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van mediawinkel bol.com op welke wijze kinderen zich bezighouden gedurende de zomervakantie. Meest populair onder kinderen zijn de draagbare spelcomputers zoals de Nintendo DS en de SONY Playstation. Bijna zestig procent van de families met kinderen neemt inmiddels een spelcomputer mee op de achterbank van de auto of in de reisbagage. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Iets meer dan een derde van de families neemt de spelcomputers nog steeds niet mee, met name uit principiële overwegingen.Entertainment games (Braintraining, Word Coach, Rekentraining) zijn het meest populair onder kinderen (41%), gevolgd door actiespellen (23%). Sport games zijn slechts bij een kleine 10% van de kinderen populair. Naast buitenspelen en gamen scoren de klassieke buiten- en binnenactiviteiten bij een op de drie gezinnen hoog zoals tekenen, kleuren, bordspellen en kaarten.


Ruim 40 procent van de ouders geeft hun kinderen een speciaal vakantiecadeau. Een kwart van hen geeft een of meerdere boeken. Bijna de helft kiest voor computerspelletjes (46%). Vooral vrolijke en leerzame spelletjes, de zogenaamde entertainment games, doen het in dat kader goed onder basisscholieren evenals inzichtspelletjes zoals het ouderwetse Tetris, Majong en Sudoku.


Voorlezen
Voorlezen is in de zomer populairder dan in andere perioden. Bijna de helft van de ouders leest hun kind extra voor tijdens de zomervakantie. Dat komt onder meer omdat kinderen langer opblijven dan normaal en omdat de ouders zelf meer tijd hebben. 12% van de ouders leest de kinderen echter nooit voor, noch in de zomer, noch in de winter.


In de zomer leest driekwart van de kinderen zelf, net zoals volwassenen, meer dan normaal. Onder hen zijn stripboeken het meest in trek, gevolgd door sprookjes- en spannende boeken. Fantasieboeken en tijdschriften zijn dat iets minder. Een kwart van kinderen leest niet vaker dan normaal.


Populaire kinderschrijvers onder kinderen blijven Annie M.G. Schmidt, Disney en Paul van Loon. Zij kunnen elk jaar weer de nieuwe generatie kinderboekenschrijvers goed bijbenen. Bij bol.com zijn de bestsellers onder de kinderboeken deze zomer de Dikkie Dik uitdeelboekjes van Jet Boeke, Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt, Hoe overleef ik de brugklas? van Francine Oomen, Dat heb ik weer! van Carry Slee en Harry Potter 7 van J.K. Rowling.


Het onderzoek is in opdracht van Bol.com online uitgevoerd onder ruim 500 respondenten (n=507) door Goos Marketing Research.

Vergelijkbare artikelen