FANtv-nl-logo-mobile

Veel caravans niet in orde

Veel caravans zijn op het eerste gezicht technisch minder in orde dan op het eerste gezicht lijkt. Zo kunnen banden, met voldoende profiel, toch slecht zijn door het lange stilstaan.


Tijdens een uitgebreide inspectie aan de Nederlands-Duitse grens heeft het KLPD bij meer dan de helft van de gecontroleerde caravans verouderde of versleten banden geconstateerd. Bij één op de vijf caravans bleek bovendien de verlichting niet in orde.Ieder jaar tijdens de vakantie-uittocht houdt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)  inspecties bij de grensovergangen. Vakantiegangers kunnen zich vrijwillig melden om hun auto, caravan of aanhangwagen door een technisch expert op veiligheid te laten controleren. Behalve een groot aantal versleten banden en slecht functionerende verlichting werd ook extra op belading gelet. Een vakantieganger bleek onderweg te zijn met een watervoorraad van 150 liter in de caravan. Hij heeft de tank op de parkeerplaats leeg laten lopen.


BOVAG adviseert de caravan iedere twee jaar door een vakman te laten onderhouden. Banden zijn het grootste probleem, licht Hans Louwers van BOVAG Camper- en Caravanbedrijven toe. Door het relatief  kleine aantal kilometers slijt het profiel van de banden niet snel. Op het oog lijken de banden dus nog prima in orde, maar door het lange stilstaan komen er droogtescheurtjes in de wang van de band. Het risico van een klapband is hierdoor aanzienlijk. We adviseren dan ook de banden van de caravan na zes jaar te vervangen, ongeacht de hoeveelheid profiel. Laat het caravanbedrijf dan ook even naar de gasslang kijken, die heeft namelijk een levensduur van maximaal vijf jaar en vervangen kost ongeveer een tientje.


Wie maximale zekerheid wil onderweg, kan voor de vakantie bij een BOVAG-bedrijf een vakantiecheck voor de auto, motor, camper, caravan, vouwwagen of aanhanger laten uitvoeren

Vergelijkbare artikelen