FANtv-nl-logo-mobile

Dominicaanse Republiek

Hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Hierbij denk je aan bij het horen van de Dominicaanse Republiek.

Het Caribische eiland is één van de mooiste bestemmingen in het gebied, maar het is bij de gemiddelde vakantieganger vooral bekend als all-inclusive en winterzonbestemming.

De Dominicaanse Republiek vormt samen met het straatarme Haïti het eiland Hispanola. Naast Cuba is dit het één na grootste eiland van de Caribbean. Het tropische klimaat zorgt het hele jaar voor aangename temperaturen. De beste periode om vakantie te vieren, is van november tot en met juni.

De laatste jaren laten steeds meer mensen Zuid-Europa links liggen om af te reizen naar verre zonbestemmingen. De Dominicaanse Republiek is daar een voorbeeld van. Vooral aan de zuidkust van het eiland staan grote all-inclusive Resorts. Ideaal als je een week of langer van zon en luxe wilt genieten, maar een gemiste kans om in contact te komen met de lokale bevolking en alles wat de Dominicaanse Republiek naast zon, strand en luxe te bieden heeft.

Columbus
De trekpleister van het eiland blijft de prachtige natuur, maar het is zeker de moeite waard om de historische overblijfselen uit het Columbus-tijdperk te bezichtigen. In 1492 dacht Columbus dat hij India ontdekt had. Het tegendeel bleek echter waar. Hij noemde het eiland Hispanola. Later werden dit de landen Haiti en de Dominicaanse Republiek.

Op het eiland zijn nog overblijfselen uit deze periode terug te vinden, zoals het Columbus-huis in de hoofdstad Santo Domingo. De oude stad ligt in het zuiden en telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Naast het huis van Columbus kun je een bezoek brengen aan de oude universiteit van America, de Faro Colon en de Alcazar Colon, In het noorden ligt de bekende stad Punta Plata. De toeristische trekpleister in het oosten is Punta Cana.

Verder het binnenland in, heb je het bergdorp Jarabacoa. Het plaatsje staat bekend als het land van de eeuwige lente. Het ligt op 530 meter boven zeeniveau. Het is koeler dan elders in het land en er groeit van alles.

Duiken rond Samana
Duikliefhebbers komen het beste aan hun trekken voor de kust bij Samana. Ook is de kans groot dat je op die plek walvissen kunt spotten. Daarnaast heeft de Dominicaanse Republiek veel nationale parken en natuurreservaten. Grote zoogdieren vind je hier niet, maar wel verschillende soorten vogels. Voor de hagelwitte stranden liggen diverse koraalriffen ideaal voor duikers. Maar ook als je gaat snorkelen kun je volop genieten van de tropische onderwaterwereld.

De Dominicaanse Republiek swingt. De nationale dans is merengue. In de tweede helft van de maand oktober is het merenguefeest dat elk jaar weer een kleurrijk festijn is. Wat Salsa voor Cuba betekent, is de merenge voor de Dominicaanse Republiek. In barretjes, restaurants en op straat schallen de vrolijke klanken uit de boxen. Verwacht wordt toch wel om op vakantie even de heupen flink los te schudden.

Ga je het land verkennen dan kun je het beste gebruik maken van een busje vanuit jouw accommodatie. Een auto huren is ook een optie, maar is erg duur en de wegen zijn slecht. Natuurlijk kun je met het lokale vervoer gaan, maar houdt er wel rekening mee dat de bussen niet erg betrouwbaar zijn.

 

 

Vergelijkbare artikelen