FANtv-nl-logo-mobile

Screenshots bij je zoekresultaten

Een ander handig zoekhulpje is Girafa. Deze browseruitbreiding zorgt ervoor dat je bij de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google al een screenshot van de gevonden website ziet.


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit geldt ook bij websites. Als je bij een zoekmachine een lijst met zoekresultaten krijgt moet je eerst op de links klikken voor je kunt bepalen in hoeverre het een relevante website betreft. Vaak zie je dit al in één oogopslag. De website blijkt bijvoorbeeld dermate knullig eruit zien dat je de informatie ook niet serieus kan nemen of je wordt geconfronteerd met een startpagina met enkel links terwijl je op zoek bent naar echte informatie. 
Het zou dus handig zijn als je voor je gaat doorklikken al een beeld hebt van de gevonden websites. En dat is nou precies wat het gratis programma Girafa je geeft.Girafa is een toevoeging aan je browser, het maakt gebruik van de linkerkant van het scherm van Internet Explorer, dezelfde plek als waar je de favorieten kan tonen. Hier verschijnt een zoekvenster waar je je zoekopdracht kunt ingeven. In je browser verschijnt vervolgens de lijst met zoekresultaten van Google zoals je dat gewent bent. Aan de linkerkant van het scherm worden nu echter ook de gevonden websites als thumbnails (verkleinde afbeeldingen) getoond. Zo heb je meteen de pagina's in beeld, weliswaar te klein om te lezen, maar groot genoeg om een afweging te maken. Pas als een website je bevalt klik je op de thumbnail waarna de pagina zich echt opent.
Op deze manier werk je je veel sneller door zoekresultaten heen, vooral ook omdat dead links en dubbele vermeldingen in oogopslag te herkennen zijn. Het zoeken gaat veel sneller en efficiënter. Naast Google kan je nog van 18 andere (internationale) zoekmachines gebruik maken.


Naast de zoekfunctie kan je Girafa ook gebruiken om iemand heel snel een klikbaar screenshot van een website te mailen (in plaats van alleen een hyperlink) of om favorietenlijsten samen te stellen met afbeeldingen van alle daarin opgenomen websites. Helaas wordt daarbij om de afbeeldingen snel te laten laden gebruik gemaakt van een cache, hierdoor zijn de screenshots soms een paar dagen oud en is Girafa niet te gebruiken om snel in een hoekje van je scherm te zien wat de krant te melden heeft of wat de beurskoersen doen. 
Dit is echter ook niet de bedoeling van het programma, vervelender is het dat Girafa bij achterliggende pagina's de hoofdpagina toont. Vindt de zoekmachine bijvoorbeeld een artikel op De Digitale revolutie website dan toont hij de hoofdpagina, als je hierop klikt krijg je wel het betreffende artikel te zien. Waarschijnlijk is dit een keuze van de maker geweest, maar het heeft als nadeel dat bijvoorbeeld bij een Geocities homepage een screenshot van Geocities zelf wordt getoond. Ook kan Girafa niet met Flash overweg. Deze nadelen nemen niet weg dat Girafa een zeer nuttige uitbreiding op je browser is die zeker de moeite van het proberen waard is.