FANtv-nl-logo-mobile

Een virtuele harde schijf

Op Internet zijn tal van sites die schijfruimte aanbieden. Niet alleen om een website op te plaatsen maar ook als een virtuele extra schijf. Waarom zou je je bestanden op Internet plaatsen terwijl je een ruime harde schijf in je PC hebt zitten?Als je over een snelle breedbandverbinding beschikt kost het uitwisselen van bestanden tussen je pc en internet niet veel tijd meer. Dit levert extra mogelijkheden op. Het delen van grote bestanden met anderen bijvoorbeeld, maar ook het veilig op internet bewaren van een kopie van belangrijke bestanden voor het geval er wat mis gaat met je pc.   Diverse internetbedrijven bieden hiervoor schijfruimte aan.


Enkele jaren geleden (toen de meeste internetverbindingen eigenlijk nog te traag waren om hier goed gebruik van te maken) waren deze diensten vaak nog gratis, inmiddels moet er echter meestal voor betaald worden. Een uitzondering is Yahoo Briefcase die 30 Mb gratis weggeeft (met een maximum bestandsgrootte van 10 Mb).Hoe werkt het?
Bij Yahoo beheer je de bestanden in de webbrowser. Via de browser kun je door de mappen op internet bladeren en bestanden up- en downloaden. Veel andere aanbieders bieden een nettere oplossing in de vorm van een virtuele drive. Er wordt dan een driveletter aangemaakt (bijvoorbeeld X:) die gewoon vanuit Windows-programma's is aan te roepen. Je gebruikt hier de virtuele drive alsof het een harde schijf of diskette is. Je kunt dan gewoon bestanden naar de virtuele schijf slepen.
  


Wat kun je ermee?
De meeste aanbieders verkopen hun dienst vooral als een mogelijkheid om te backuppen. Gezien de huidige prijzen van harde schijven (zowel intern als extern) is het de vraag of dit nog wel zo interessant is. Backuppen naar schijf gaat immers nog altijd sneller dan backuppen naar internet, en bij het huren van grote opslagruimtes op internet loopt de prijs ook aardig op.


Het delen van bestanden is een optie die waarschijnlijk meer mensen zal aanspreken. Je kunt grote hoeveelheden documenten, foto's en zelfs video's op de virtuele drive bewaren, en vrienden en collega's kunnen deze altijd opvragen. Zo creeer je een virtuele fileserver waarop een groepje samenwerkende mensen hun documenten kunnen delen. Ook kun je de bestanden vanuit meerdere lokaties benaderen. Bijvoorbeeld thuis en op de werkplek.
Wat kost het?
Bij Yahoo is de eerste 30 Mb dus gratis. Iedere 100 Mb extra kost een kleine 5 dollar per maand. Voor kleinere opslagcapaciteit is Yahoo een van de goedkopere aanbieders, ben je op zoek naar meer ruimte dan ben je echter beter uit met Xdrive. Deze dienst vraagt circa 10 dollar per maand, maar dan krijg je wel 5 gigabyte ruimte. Xdrive kun je 2 weken gratis uitproberen.

  


Alternatieven
Mag het geen geld kosten, en wil je toch grote bestanden kunnen uitwisselen. Dan is YouSendIt een optie. Je kunt hier onbeperkt gratis bestanden met een grootte van maximaal een gigabyte (!) naar iemand toesturen. Het nadeel is echter dat deze bestanden na een week weer gewist worden. YouSendIt is dus alleen geschikt voor een eenmalige bestandsoverdracht en niet voor backups of het structureel delen van bestanden.


Een ander alternatief is het "misbruiken" van de grote opslagcapaciteit van Googles gratis maildienst Gmail. GMail Drive is een gratis te downloaden programma dat een virtuele drive maakt van je Google mailbox. Deze komt onder Mijn Computer te staan en je kunt er gewoon bestanden van en naar toe slepen. Een enorm handig programma voor de gelukkigen die al een Gmail-account in de wacht hebben kunnen slepen. Misschien wel de beste virtuele schijf die er momenteel te krijgen is, maar de kans dat Google in de toekomst deze oneigenlijke toepassing blokkeert is niet ondenkbeeldig.