FANtv-nl-logo-mobile

Rijden in een groep: doe het veilig!

Gezellig motorrijden met een groep vrienden, kennissen en familie is altijd leuk! Alhoewel plezier natuurlijk voorop staat, is het zeker belangrijk om ook de veiligheid in de gaten te houden.

Je zult zelf merken dat het rijden in een groep heel wat anders is dan individueel rijden. Waar moet je op letten? Wie rijdt er voorop? 
 

Voorste en achterste rijder 
Voorop rijden lijkt makkelijker dan het daadwerkelijk is. Als voorste rijder moet je niet alleen de route lezen, maar ook ervoor zorgen dat je in een dusdanig tempo rijdt dat iedereen kan volgen. 

Samen met de achterste rijder zorg je ervoor dat de groep bij elkaar blijft. Daarom is het handig als ook de achterste rijder de route kent, om de eventuele achterblijvers veilig weer 'thuis' te brengen.

Laat de rijders met lichtere motoren en de onervaren motorrijders vlak achter de voorste rijden. Voorin de groep is het altijd makkelijker om een constant tempo aan te houden. Het is belangrijk dat de 'eerste man' één snelheid aanhoudt. Wanneer de voorste motorrijder voor de bochten heel hard remt en na de bochten heel hard optrekt, moeten de achterliggers ook heel hard in de remmen of optrekken. Voorkom dit 'harmonica- effect'!

Het belangrijkste bij het rijden in de groep is regelmatig in je spiegels kijken. Check regelmatig of degenen achter je er nog rijden en ze het tempo bij kunnen houden. Is de groep groot, dan kun je het beste de eerste vier rijders achter je in de gaten houden.
Spreek af dat je bij de eerste de beste afslag wacht, zodra je enkele mensen uit de groep 'kwijt bent'. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan en vind je elkaar altijd weer terug.

Af en toe moet er ook getankt worden en in het ergste geval komt iemand met pech langs de weg te staan. Vergeet dan niet om de voorste meute te informeren. 

Kleinere groepen 
Ga je met een hele grote groep rijden, dan is het aan te raden om deze te verdelen in kleinere groepen van vijf of zes man. Dat rijdt een stuk makkelijker en veiliger. Zo kunnen bijvoorbeeld de snellere motorrijders bij elkaar rijden, zonder dat zich ergeren aan de langzamere. Elkaar dwars zitten, is wel het laatste wat iedereen wil. Spreek van tevoren wel af aar de groepjes elkaar ontmoeten om wat te eten, drinken en kletsen.

Snelheid
Laat iedereen in zijn eigen tempo rijden. Je ziet vaak genoeg gebeuren dat motorrijders die in de bochten langzamer zijn dan hun voor-en achterliggers op het rechte stuk weer extra gas geven.
Doe dit niet! Merk je dat jouw achterligger sneller is en elke keer voor jou moet remmen, laat deze dan passeren. Dat geldt natuurlijk niet als je de voorlaatste rijder bent.
De laatste rijder zorgt er, samen met de voorste rijder, voor dat de groep bij elkaar blijft, dus deze hoef je niet te laten passeren. Vind je het fijner om wat rustiger te rijden, doe dat dan. De anderen wachten toch op je mocht het nodig zijn.

Tips 

  • Ga je inhalen? Stuif dan zeker niet blindelings achter je voorganger aan! Haal pas in wanneer jij kunt zien dat het kan.
  • Houd in de gaten of je moe wordt. Tijdens het motorrijden in een groep gebeurt dat namelijk eerder, omdat ook nog op de anderen moet letten.
  • Groepsrijden betekent niet dat je aan elkaar moet kleven. Komt er plotseling een ander voertuig tussen jou en de voorganger rijden die ongeveer hetzelfde tempo aanhoudt. Laat deze er dan lekker tussen rijden. Het is gevaarlijk om in zo'n geval je motor tussen dat voertuig en jouw voorganger te proppen.

© FANtv.nl