FANtv-nl-logo-mobile

Een frisse neus met kamerplanten

Als je de hele dag binnen zit, schiet het er vaak bij in om een frisse neus te halen. Om toch voor een goede luchtzuivering te zorgen, kun je veel planten neerzetten. 

 

kamerplant

 

Planten zijn goed voor de luchtzuivering in een ruimte, maar niet iedere plant heeft het vermogen om evenveel lucht te zuiveren. Onderstaande planten zijn gerangschikt op hun vermogen de lucht te zuiveren, vocht in de atmosfeer te brengen, resistentie tegen ziekten en ongedierte, en op mate van verzorging. Zo weet je precies welke planten het beste tot zijn recht komen in jouw binnenmilieu.

Areca palm (Chrysalidocarpus)
Deze plant is een van de populairste en sierlijkste palmen. De struikvormige kamerpalm is goed bestand tegen de omstandigheden binnenshuis, brengt grote hoeveelheden vocht in de lucht, verwijdert giftige stoffen uit de atmosfeer en is ook nog mooi om te zien.

Rhapis
Deze grote, sterke kamerpalm, die twee meter hoog kan worden, heeft geveerde waaiers van vijftien tot dertig centimeter breed die bestaan uit vier tot tien dikke, glimmende bladeren. De bladeren staan met een dunne, gebogen stengel op een bruine, harige hoofdstam. Rhapis is een van de gemakkelijkst te houden kamerplanten en is ook zeer goed bestand tegen de meeste insecten. Hij is tevens een van de beste planten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. De plant kan in de halfvolle zon staan.

 

 Chamaedorea
De meeste leden van de palmenfamilie zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn populaire kamerplanten. Deze vormt hier geen uitzondering op en is heel geschikt voor in de huiskamer, in winkels en op kantoor. Vooral de verdamping van deze plant is erg hoog. Hij brengt veel vocht in de atmosfeer, wat met name 's winters nuttig is, als de lucht droog is door het verwarmen. Hij kan in de halfvolle zon.

Rubberplant
Deze bijzonder populaire plant wordt veel gekweekt omdat hij zo sterk is en minder lichte omstandigheden kan verdragen dan de meeste andere planten van zijn grootte. Daarnaast is hij ook bestand tegen lage temperaturen. De rubberplant verwijdert vooral formaldehyde effectief uit de lucht. Deze plant kan in de halfvolle zon of halfschaduw.

Dracaena Janet Graig
Met zijn lange, toegespitste, donkergroene bladeren, is de drakenbloedboom Janet Graig een heel aantrekkelijke plant. Hij is een van de planten die het best trichloorethyleen verwijderen. De drakenbloedboom kan goed tegen verwaarlozing en een standplaats met weinig licht. Bruine punten aan de bladeren wijzen erop dat de lucht te droog is. Kan tegen een schaars verlichte standplaats, maar groeit dan langzaam.

Klimop
Klimop wordt vaak als bodembedekker in openbare ruimten gebruikt. Klimop is ook heel goed in vorm te snoeien en is tevens geschikt als hangplant. Bij hoge temperatuur doet de klimop het minder goed. Klimop is vooral effectief in het verwijderen van formaldehyde. Een plaatsje in de halfvolle zon of halfschaduw is prima voor een klimop.

Sierlijke dadelpalm
Deze uit India afkomstige dadelpalm kan anderhalf tot twee meter hoog worden, maar is een langzame groeier. De palm komt het beste tot zijn recht als hij veel ruimte krijgt en hij ziet er dan indrukwekkend uit, vooral als er een lamp op staat gericht. Doordat deze dadelpalm in de natuur onder het bladerdak van dicht tropisch woud groeit, went hij heel goed aan de geringe hoeveelheid licht en de centrale verwarming van kantoren en huizen. De temperatuur moet het hele jaar door minimaal zestien graden zijn en de luchtvochtigheid dient hoog te zijn. Op een goede standplaats kan deze kleine soort tientallen jaren oud worden. Het liefst staat deze palm in de halfvolle zon.

Ficus Alii
Dit is een nieuwe plant uit het omvangrijke rubberplant- en vijgenboomgeslacht die snel populair wordt. Met zijn slanke, donkergroene bladeren is hij heel decoratief. Deze ficus is veel minder veeleisend dan de Ficus Benjamin, de treurvijg, en hij is een aantrekkelijke plant voor interieurinrichters en voor de bloemisterij. Net als de andere ficussoorten laat de plant bladeren vallen tot hij aan zijn nieuwe standplaats is aangepast. Deze prachtige, grote plant is door zijn luchtzuiverend vermogen, gemakkelijke groei en resistentie tegen insecten een goede keus voor op kantoor. De Ficus Alii moet wel in de volle zon of in de halfvolle zon staan.

Krulvaren
Varens behoren tot de oudste groepen hogere planten en er zijn veel fossielen van gevonden. Aan de basis van de plant ontspringen de grote, groene, overhangende bladeren. Ze worden alleen om dit blad gekweekt, aangezien varens niet bloeien. Zulke planten komen het beste tot hun recht in een hangpot of op een verhoginkje. De krulvaren moet in tegenstelling tot andere varens zeer licht en zonnig staan. Er moet regelmatig worden bemest en water worden gegeven, want anders worden de bladeren snel bruin en vallen ze af. Van de geteste planten is hij het geschiktst om verschillende stoffen uit de lucht te verwijderen, vooral formaldehyde. Daarnaast brengt hij vochtigheid in de lucht. Deze plant kan in de halfvolle zon staan.

Vaantjesplant (Spathiphyllum)
Een opvallende tropische bladplant, die bovendien mooie witte bloemscheden produceert. De lancet-vormige, dondergroene bladeren ontspringen in bosjes aan een korte, nauwelijks boven de grond uitstekende stam. De plant heeft een hoge verdampingssnelheid en doet het dan ook goed op hydrocultuur. Door zijn gunstige eigenschappen is het een van de beste kamerplanten. Deze plant is uitstekend in staat om alcoholen, aceton, trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde uit de licht te halen. Hierdoor, en doordat hij in alle categorieën hoog scoort, is hij een waardevolle plant voor op kantoor. De plant kan in de halfvolle zon tot in de halfschaduw staan.

De grote foto helemaal bovenaan dit artikel is een Vaantjesplant.