FANtv-nl-logo-mobile

Ontwijk kilometers lange files

Om te voorkomen dat Nederland massaal tegelijkertijd op vakantie gaat, is een aantal jaar geleden besloten schoolvakanties te verdelen in regio's.De regio's zuid, midden en noord zijn vanaf dat moment een feit. De spreiding van schoolvakanties is ingevoerd om een aantal redenen:  • Spreiding verkeersdrukte

  • Voorkomen overvolle attractieparken, campings en bungalowparken

Ook is bewust gekozen de regio's te overlappen zodat je met familie, vrienden en kennissen uit verschillende regio's vakantie kunt vieren. Regio zuid heeft al vakantie. De scholen in het midden van het land sluiten 7 juli hun deuren en het noorden is een week later aan de beurt.


Zwarte zaterdag
Vakantiegangers die met de auto door of naar Frankrijk gaan, hebben traditioneel te maken met 'zwarte zaterdag'. Deze dag is het drukst van het jaar op de Franse wegen. Vooral de wegen rondom Parijs zorgen voor grote problemen. 'Zwarte zaterdag' wordt dit jaar op 29 juli verwacht. Ook 22 juli en vooral 5 augustus worden zeer druk.


Andere knelpunten
Niet alleen in Frankrijk wordt topdrukte verwacht. In Oostenrijk en Zwitserland vormen respectievelijk de Tauerntunnel (A10) en de Gotthardtunnel (A2) de grootste knelpunten.


In de Alpen is op 4 augustus de Fréjus-tunnel heropend voor personenauto's (tot 3,5 ton). Deze was voor alle verkeer afgesloten, na een brand in juni 2005 waarbij twee doden vielen.


Om te voorkomen dat je in ellenlange files belandt, kun je beter niet op vrijdag en zaterdag vertrekken. Fijne vakantie!

© FANtv.nl