FANtv-nl-logo-mobile

Lang leve de levensboom

De levensboom of de thuja occidentalis is vooral in Noord-Amerika erg bekend. Het hout van de boom wordt daar voor alles en nog wat gebruikt. In Nederland komt hij iets minder vaak voor.



Vroeger gebruikten Indianen de stam van de levensboom als kano of totempaal. Nu wordt het hout vooral in de huizenbouw gebruikt. White-cedar, zoals het hout daar genoemd wordt, kan namelijk erg goed tegen vocht.


Kenmerken
In Amerika zie je de levensboom in elk park, straat en bos wel staan. In Nederland niet, daar wordt de thuja occidentalis vooral gebruikt als sierboom. Deze groenblijvende naaldboom heeft vaak verschillende stammen met een rood-bruine schors. Aan de bovenkant is de boom donkerder groen dan aan de onderkant en aan na ongeveer zeven jaar komen er kegels aan de boom. Net zoals bij dennen en dennenappels zorgen deze kegels voor de verspreiding van zaden.



Levensboom
Het is niet helemaal duidelijk waar de naam levensboom vandaan komt. Het zou kunnen komen doordat de etherische olie uit de bladeren levens redt. De Indianen gebruikten het vroeger namelijk om scheurbuik te genezen. Nu nog steeds wordt de olie veel gebruikt. Je kunt het inzetten als middel tegen wratten, infecties en overmatige transpiratie. De etherische olie wordt zelfs gebruikt om een medicijn tegen kanker te vinden.


Lang leven
De naam kan ook zijn ontstaan als een verwijzing naar een boom in het Hof van Eden, het paradijs. Een andere mogelijkheid is de lange levensduur van de boom. Een thuja occidentalis kan heel gemakkelijk 800 jaar oud worden.


  


Offeren
De Latijnse naam van de boom komt uit het Grieks. Van thujo. Dit betekent offeren. De levensboom werd vanwege zijn typische geur vaak gebruikt als offer. Vandaar dat de naam thuja werd bedacht. Occidentalis betekent uit het westen.


Grootte
De levensboom kan dan wel heel oud worden, heel erg groot wordt hij niet. Na een jaar of vijftig is de boom maximaal tien meter hoog. Maar omdat er vaak niet genoeg voedingsstoffen in de grond zitten, wordt hij maar zo'n vier meter.


Eisen
De boom is niet erg moeilijk. Of hij nu met zijn voeten in het water staat of ergens in een droog gebied, hij overleeft het wel. Zelf een rotsachtig gebied is geen probleem voor de levensboom. Doordat hij een ingewikkeld wortelstelsel vormt, kan hij zelf bij het diepste water tussen de rotsen.