FANtv-nl-logo-mobile

Tuinkalender maart

In deze eerste lentemaand van het jaar roert maart zijn staart. Het kan zomaar voorkomen dat er een paar centimeter sneeuw ligt, het een week lang regent of twintig graden Celsius is. Houd daar met tuinieren rekening mee. Zodra het weer mee zit kun je onder andere beginnen met snoeien. En zo zijn er meer tuinklusjes die je in de maand maart kunt doen. Hieronder vind je een overzicht.

border-schoonmaken

[widgetkit id=3]

Tuinkalender februari

In Nederland is februari de maand met de koudste nachten: als de dagen lengen, gaan de nachten strengen. Het toenemend aantal zonuren is overdag al goed merkbaar aan de temperatuur. Nu het nog winter is, kan je niet veel doen in de tuin. Bedenk al vast welke groenten en bloemen je waar in de tuin gaat neerzetten.

border-schoonmaken

[widgetkit id=2]

Tuinkalender januari

Het begin van het nieuwe jaar met of zonder goede voornemens. De naam januari is afgeleid van Janus, de Romeinse God van deuren en poorten en van alle begin. De maand wordt ook wel louw- of looimaand genoemd. Verder is januari een stille en rustige tuinmaand. Het is een maand om eens goed te genieten van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs nog bloeien.

[widgetkit id=1]

Tuinkalender april

Op 1 april worden wereldwijd mensen voor de gek gehouden, maar let op: deze maand doet wat hij wil. De naam april komt van het Latijnse woord aperire wat openen betekent. Waarschijnlijk refereert het aan de groei van de planten en bloemen in de lente. april wordt ook wel grasmaand genoemd, een ideale tijd om extra aandacht aan het gazon te besteden.

[widgetkit id=4]

Tuinkalender mei

Bij de laatste maand van de lente denk je aan pasgeboren vogeltjes, kuikentjes en een volop levende, groeiende en bloeiende natuur. Mei is een vrolijke maand en heeft zelfs vaak op licht depressieve een helend effect.

[widgetkit id=5]

Tuinkalender juni

Wist je dat er geen andere maanden zijn die op dezelfde dag van de week beginnen als juni. Op de 21e begint officieel de zomer en dit is ook de langste dag van het jaar. In juni bloeien de meeste rozen. De fraaie bloem is inspiratie voor veel romantiek.

[widgetkit id=6]

Tuinkalender juli

Deze zomermaand is genoemd naar keizer Julius Ceasar die in juli geboren zou zijn. Hij bepaalde dat het jaar 365 dagen telt met om de 4 jaar een schrikkeldag extra. Juli wordt ook wel dondermaand genoemd. Met de grootste hitte komen ook vaak de zwaarste onweersbuien voor vandaar deze toepasselijke naam.

[widgetkit id=7]

Tuinkalender augustus

Augustus is genoemd naar keizer Augustus Octavianus. De maand heeft ook 31 dagen omdat Augustus net zoveel dagen wilde als Julius Caesar's maand juli. Tijdens de oogstmaand worden de dagen korter en is het naast oogsten tijd om onkruid te wieden en de planten de verzorgen.

[widgetkit id=8]

Tuinkalender september

Tuinkalender september

Meteorologisch begint op 1 september de herfst maar volgens de astronomische kalender begint het nieuwe seizoen pas rond 22 september. Dat laatste sluit beter aan bij de klimatologie: de eerste septemberweken horen gemiddeld nog helemaal bij de zomer met soms zelfs nog tropische temperaturen.

[widgetkit id=9]

Tuinkalender oktober

Oktober werd voorheen ook wel aarselmaand genoemd vanwege de aarzeling tussen herfst en winter. Het is een echte overgangsmaand met soms nog zomers weer maar soms ook sneeuw en matige vorst.

[widgetkit id=10]

Tuinkalender november

Op het noordelijk halfrond is dit de laatste maand van de herfst. Door de almaar lager wordende temperatuur, het gure weer en steeds korter wordende dagen staat deze maand vanouds voor verval, somberheid en wanhoop.

[widgetkit id=11]

Tuinkalender december

In de Romeinse tijd was december de tiende maand (decem was latijn voor tien), tegenwoordig is het de twaalfde en laatste maand van het kalenderjaar en de eerste maand van de meteorologische winter.

[widgetkit id=12]