FANtv-nl-logo-mobile

De kunst van het stekken

 

Elke stek heeft dezelfde erfelijke eigenschappen als de moederplant. Dit betekent dat wanneer je een stek neemt van een fuchsia met paarse bloemen dat de 'nieuwe' plant dan ook paarse bloemen krijgt. Waar moet je opletten als je gaat stekken?

Om identieke plantjes te krijgen, moet je ervoor zorgen dat de groeiomstandigheden hetzelfde blijven. Allen dan blijven de jonge plantjes gelijk aan de ouderlijke plant. De beste periode om te stekken is de periode van april tot en met mei.'


Benodigdheden:


 • afdekmateriaal

 • een gezonde plant

 • etiketten waarop je de naam van de plant kan zetten

 • potjes

 • stekgrond

 • stekpoeder
    


Er zijn verschillende manieren van stekken:

  Bladstek: de stek komt van een blad of een deel van het blad

 • Kopstekken: deze stekken zijn tussen de zeven en tien centimeter lang en hebben een kop

 • Stek met hiel: dit is een scheutstek met een hieltje en dit gedeelte blijft bij het scheuren van de moederplant aan de stek zitten

 • Stengelstekken: de stengel bestaat uit verschillende stukken en heeft verschillende ogen, maar geen kop

 • Wortelstek: stukjes van de wortel waar al ogen op staan of waar vorming van ogen en scheuten mogelijk is

LET OP:

Bij het snijden van stekken altijd een snoeischaar of mes gebruiken met een gaaf snijgedeelte. Indien je met botte messen of messen met inkepingen snijdt, vergroot dat de kans op ongave, rafelige snijwonden en de kans op schimmelvorming.

Planten stekken
Coniferen kun je vermeerderen door de plant te stekken. Trek zijscheutjes met een lengte van acht tot tien centimeter van de plant . Verwijder het 'hieltje' en de onderste bladeren. De onderkant van de tak doop je in de stekpoeder en zet de stek in een pot met stekgrond. Als je de stekjes water hebt gegeven, plaats ze dan in de schaduw. Het duurt ongeveer acht weken voordat de stek wortels heeft gekregen en ze buiten kunnen worden geplant.

Hortensia's kun je stekken. Dit doe je door lange toppen van circa negen centimeter van jonge niet bloeiende scheuten af te knippen. Van deze takken haal je de onderste bladeren af. Snijd van de andere bladeren de helft af en verwijder de jongste bladeren aan de top. Plant de stekken in een pot waarin een mengsel van potgrond en Japans split zit.

Hoe kun je het beste kopstekken?
Snijd met een scherp mes kopscheuten (van zeven tot tien centimeter) onder een blad af. Haal de onderste bladeren weg en kort de hele grote bladeren in. De snijwonden laten opdrogen.

Volg bij het gebruik van stekpoeder de volgende aanwijzingen. Dompel het onderste deel van de stengel in het water en daarna in het stekpoeder. Het overtollige poeder klop je eraf.

Vervolgens plaats je de stek voor eenderde deel in het stekgrondmengsel en druk je de grond goed aan. Dan maak je de stekken nat. Let hier op dat je de stekgrond niet te nat maakt.

Hierna dek je de stekken af met plasticfolie en plaats je het geheel op een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius op een lichte plaats.

De beworteling gebeurt binnen ongeveer drie weken. Na tien dagen zie je aan de buitenkant van het snijvlak de vorming van een witte verdikking aan de basis van de stek. Uit deze verdikking komen nieuwe wortels te voorschijn.

De folie verwijder je gedurende deze periode regelmatig. Dit is om te controleren of er schimmels of andere aantastingen aan de stek groeien. Als de stekken goed zijn beworteld, kun je oppotten.

Vergelijkbare artikelen