Zaaien
Zaaien
Als je in het voorjaar en de zomer een leuke tuin wilt hebben, moet je nu beginnen met zaaien. Zaden zijn er in allerlei vormen en maten. Van orchideeënzaden die zo fijn zijn dat ze met het blote oog niet afzonderlijk zijn te onderscheiden, tot het grootste zaad ter wereld, de coco de mer, die zo'n 40 centimeter lang is en 40 kilo zwaar, afkomstig van een palmsoort op de Seychellen in de Indische Oceaan. Elk zaadje is een unieke levenscapsule die de blauwdruk bevat voor de hele plant, met elke cel, haar, nerf, blad, kroonblad en wortel voorgeprogrammeerd en zo wacht op ontkieming en groei om zich volledig te kunnen ontwikkelen.
Welke grond moet je gebruiken
Factoren als water, licht, zuurstof, de temperatuur en de omstandigheden van de grond zijn van invloed op de ontkieming van het zaadje. Zaai- en Stekgrond is geschikt voor alle typen zaden en is samengesteld op basis van uitgezeefde turfstrooisel en zand. Aan deze grond is een laag percentage meststoffen toegevoegd, om verbranding te voorkomen. Deze samenstelling heeft een zeer fijne en regelmatige structuur, waardoor water gelijkmatig wordt verdeeld en uitdroging wordt voorkomen.
Gebruiksaanwijzing
- Bevochtig de zaai- en stekgrond voorzichtig en regelmatig.
- Strijk voor het zaaien de grond egaal.
- Daarna het zaad gelijkmatig uitstrooien, een paar millimeter onder de oppervlakte.
Tip
Zaai- en Stekgrond niet mengen met andere grondsoorten.
Sommige zaden kunnen vele seizoenen of zelfs jaren wachten tot de omstandigheden om te kiemen geschikt zijn, andere ontwikkelen zich langzaam door zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving. De gemiddelde kiemtijd is 10 tot 14 dagen, maar er zijn ook zaden die er een jaar over doen. Pas wel op met water geven. Gebruik voor heel fijn zaad een plantenspuit en geen gieter.
De bouw van een zaad
Zaad is opgebouwd uit drie onderdelen:
- De zaadhuid, een beschermend buitenste laagje dat de voedselvoorraad omgeeft. Deze is heel belangrijk en voorkomt dat de plant gaat spruiten voordat de groeiomstandigheden ideaal zijn. Bovendien beschermt de zaadhuid de kiem (het embryo) tegen schimmels, bacteriën, insecten en soms ook tegen andere dieren. Ook beschermt hij het zaad tegen grote droogte, te veel water en extreme temperaturen, zowel kou als hitte.
- Het kiemwit, de voedselvoorraad onder de zaadhuid. Dit omgeeft de kiem (het embryo). Het geeft het zaad een goede start in de periode voordat het is aangeslagen en zelf voor voedsel kan zorgen.
- De kiem (het embryo) van een jonge plant, die bestaat uit het pluimpje (een klein stengeltje met een of meer blaadjes), het worteltje en de zaadlobben (de eerste bladeren).
Tip:
Heb je te dik gezaaid en komen alle zaailingen op, verwijder er dan voorzichtig een paar met een pincet. De andere zaailingen krijgen dan meer ruimte om zich te ontwikkelen en er kan meer lucht bij, wat wortel- en stengelziekten voorkomt.
Kiemt het zaad niet?
- Controleer hoe oud het zaad is.
- Misschien heb je te diep gezaaid.
- Controleer of het zaad niet is gaan rotten in te natte potgrond.
Gaan de zaailingen opeens dood?
- Misschien heb je ze teveel water gegeven.
- Heb je te oude potgrond of een vuile pot gebruikt.
- Heb je water uit een ton gebruikt, waardoor je ziekten kunt verwekken.
Tip
Zaden kun je voordelig via internet kopen bij Bakker, het grootste online tuincentrum van Europa.