FANtv-nl-logo-mobile

Hoe ga je onkruid te lijf?

Iedereen met een tuin kent het probleem wel: onkruid. Het zijn vaak mooie planten, maar als je ervan af wilt, valt dat vaak niet mee.

Er zijn twee soorten onkruid: wortelonkruiden, zoals kweegras. Dit zijn ongeveer de ergste onkruiden. Als tweede de polvormen. Deze komen het meeste voor en het zijn onkruiden die altijd op één plek blijven staan. Ze kunnen alleen door het zaad op andere plekken terechtkomen.

Verwijderen 
Polvormige onkruiden zijn gemakkelijk te verwijderen. Je trekt de plant er in een keer in zijn geheel uit of je zorgt dat je het onkruid net onder de grond afsnijdt. Het bovendeel zal dan afsterven en het onderste deel zal niet in staat zijn opnieuw te groeien. Het afsnijden van polvormig onkruid kan vrij eenvoudig met de hand.

Materialen 
Een schoffel gebruik je op lichtere gronden: van zand- tot lichte kleigronden. Zorg ervoor dat je wel een lange steel neemt, zodat je recht blijft staan. Heb je nu zware klei of een leemgrond, dan kun je beter een soort hak gebruiken. Deze trek je naar je toe, waardoor je een stuk sterker bent.

Je kunt onkruid dus ook in zijn geheel losmaken. Dit gaat het makkelijkst met een cultivator. Deze heeft drie tanden die door de grond gaan en hierdoor wordt de grond ook nog eens losser en luchtiger gemaakt.

Als je dit hebt gedaan, moet je nog wel het onkruid uitharken. Dit voorgaande kan ook machinaal door middel van een bodemfrees.

Biologisch bestrijden
Polvormige onkruiden kunnen ook biologisch worden bestreden. Je kunt kant-en-klare spuitflesjes kopen. Dit gebruik je als je een kleine tuin hebt of als er weinig onkruid is.

Pas het pleksgewijs toe en gebruik altijd handschoenen. Heb je grote hoeveelheden onkruid in de tuin? Dan kun je dit biologische middel beter geconcentreerd gebruiken en het mengen in een drukspuit. In dit middel zitten organische vetzuren die inwerken op de celwanden van de planten. De wanden raken lek en de plant zal automatisch in elkaar zakken.

Polvormige onkruiden komen niet meer terug, een keer spuiten is genoeg. Wortelonkruiden kun je ook op deze manier te lijf gaan, maar dan moet je twee à drie keer met het biologische middel spuiten.

onkruid

Tags: onkruid