FANtv-nl-logo-mobile

Hagen snoeien

Het snoeien van hagen hoeft niet alleen maar recht toe recht aan te zijn. Tegenwoordig worden veel hagen in bijzondere vormen gesnoeid.
Hagen snoeien
Het snoeien van hagen hoeft niet alleen maar recht toe recht aan te zijn. Tegenwoordig worden veel hagen in bijzondere vormen gesnoeid. Toch is de siersnoeikunst een begrip dat al eeuwen oud is, het werd alleen vroeger door de Romeinen ”Topiary” genoemd. Een tuinier werd toen de tijd een Topiarius genoemd. Tegenwoordig is de siersnoeikunst weer helemaal in opkomst.


Maar hoe kun je nou het beste snoeien?
Vroeger bestond er alleen één soort heggenschaar waar alles mee gesnoeid werd. Tegenwoordig is er een heel assortiment van verschillende scharen voor verschillende hagen. Maar welke schaar moet je gebruiken voor welk soort haag?


De ouderwetse handheggenschaar kun je het beste gebruiken voor kleine en korte hagen of voor niet volgroeide hagen waar maar enkele punten afgeknipt moeten worden.


Nu kan er in principe met de handheggenschaar alles gesnoeid worden, dus ook grote hagen, maar wil je nou niet de hele dag bezig zijn, dan kun je beter kiezen voor de elektrische heggenschaar. Met deze schaar ben je in een mum van tijd klaar.


De grootte van schaar is afhankelijk van het oppervlakte van de haag, hoe groter de oppervlakte, hoe langer de schaar. Voor hoog snoei werk is er een telescopische heggenschaar, waarmee je met gemak de hogere bomen kunt snoeien


Verder moet je altijd zorgen voor scherp gereedschap. Is het gereedschap niet scherp dan kneus je de takken en zal de plant zich veel langer moeten herstellen dan wanneer je met scherp gereedschap werkt.


Grondsamenstelling voor Buxus
De buxus is een mooi diepgroene hegplant, waar in vele tuinen een haag van wordt gevormd. Een veel voorkomend probleem bij deze plant, is dat het blad vaak geel wordt. Hoe verkom je dit?


De buxus komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en groeit daar op kalkrijke gronden.. Het is dan ook van groot belang om de plant genoeg kalk te geven, je kunt de buxus dan ook nooit genoeg kalk geven. Als de plant een tekort aan kalk krijgt zal de plant niet goed groeien en zullen er gele bladrandjes ontstaan. Kalk is dus een belangrijke voedingstof voor de Buxus, maar er zijn nog andere voedingstoffen die van groot belang zijn. Zo is stikstof belangrijk voor de groene kleur, fosfor voor een goed en gezond wortelstelsel, en bacterieën voor een gezond bodemleven. Als deze voedingstoffen zijn samengevoegd in een Buxus-groeipakket, zo heb je in één keer alle voedingstoffen heb je nooit meer gele bladeren.


Slakken
Elke tuinier kent ze wel de onwelkome gasten in de tuin: de slakken. Je hebt net mooie Hosta's geplant en een paar weken later is er niks meer van deze mooie planten over, ze zijn totaal aangevreten door de slakken. De grootste boosdoener is de naaktslak, deze slak is dol op jonge bladeren, dit is dan ook de reden waarom het tere blad van de hosta vaak ten prooi valt aan de naaktslak.


Huisjesslakken zijn daarin tegen dol op algen, die bijvoorbeeld op de bladeren en stengels van planten zitten. De huisjesslakken zijn dus minder schadelijk voor de planten dan de naaktslak. Er zijn een tal van oplossingen die de slakken voor en periode weren, maar na korte tijd komen ze toch weer terug. 
De oplossing hiervoor is escar-go korrels strooien bij de planten die last hebben van slakken. De slakken eten deze korrels op en verliezen direct hun vraatzucht. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats, waar hij dood gaat. Zo ben je af van de slakken en worden er geen slijmerige slakkenresten in de tuin terug gevonden. Verder is het belangrijk dat de korrels niet giftig zijn voor de natuurlijke vijanden van de slakken. Zo zullen de vogels, de egels en andere natuurlijke vijanden gespaard blijven.

Vergelijkbare artikelen