FANtv-nl-logo-mobile

Onkruid niet altijd ongewenst

Zoals de naam al aangeeft is ook onkruid een kruid. Kruiden die ook ergens goed voor zijn, want anders waren ze er niet.

Zo leveren ze een bijdrage aan de diversiteit van onze flora en zijn ze voedsel en/of schuilplaats voor insecten. Daarom is enig besef van het belang van deze 'ongewenste' kruiden op zijn plaats.

onkruid-kruiden

Kleefkruid en Muur
Kleefkruid (Galium aparine) is een sterk groeiend en klevend kruid met zaadbolletjes die aan elk dier of kledingstuk blijven hangen. Een perfecte manier ter verspreiding van de plant. De plant is ook bijzonder vanwege zijn ontgiftende werking en wordt daarom ook onderzocht op geneeskrachtige toepassingen. Muur (Stellaria media) is een bodembedekkend kruid dat rijk aan vitamine C is en al eeuwen wordt verwerkt in salades.

Paardenbloem
De paardenbloem (Taraxacum officinale) met zijn immense penwortel is een oude bekende. De wortel verwijderen is de enige garantie dat de plant niet meer terugkomt, maar gooit u deze niet meteen weg. In de wortel zitten stoffen die uitwendig verkoelend werken bij eczeem en die bij inwendig gebruik eetlustopwekkend zijn, maar bij een overdosis tegelijkertijd ook laxerend werken. Wat erin gaat moet er ook weer uit. Krachtig spul dus die paardebloem.

Lavendel
In de praktijk zullen deze kruiden in uw tuin geen lang leven beschoren zijn, wat ik me een beetje kan voorstellen. Anders zal het zijn met 'gewenste' kruiden als rozemarijn en lavendel. De geur is verslavend en dat wisten de Romeinen al die lavendel als badparfum gebruikten. Daarnaast werkt lavendel ontspannend en kalmerend op het hele lichaam. Ideaal naast het ligbed dus deze zomer. Bent u hierna nog niet ontspannen genoeg en kunt u de slaap niet vatten dan kan een druppeltje etherische olie op uw kussen de oplossing zijn. Lavendelolie helpt goed tegen slapeloosheid en dat zelfde geldt overigens ook voor valeriaan.

De natuur zit vol ongewenste en gewenste kruiden waarvan we de eigenschappen nog maar voor een klein deel kennen. Als we de tijd krijgen, en dat hebben we zelf in de hand, zal er nog veel worden ontdekt. De paardebloem in de tuin kan rustig gemist worden, maar als je een grasland ziet dat geel verkleurt van deze kruiden dan mag u best wel even glimlachen, beseffend hoe geweldig mooi een laxeermiddel kan zijn!

 

Tags: onkruid