FANtv-nl-logo-mobile

Goede bodem, gezonde grasmat

Veel mensen hebben een gazon in de tuin en iedereen die gras in zijn tuin heeft wil natuurlijk een mooie en gezonde grasmat.

De basis voor mooi groen gras is een goede bodem. Een goede bodem zorgt er namelijk voor dat de wortels van het gras goed kunnen groeien en voldoende voedingstoffen en water uit de grond kunnen opnemen.

Verder betekent een goede grond minder kans op verdroging en verdrinking van de wortels en dus van de plant of het grassprietje. Kortom een slechte bodem komt het gras niet ten goede. 

Door een gat in de grond te graven kun je zelf goed beoordelen wat de structuur van de bodem is. Heb je te maken met een losse of een verdichte grond? Tijdens het graven kun je dat al goed merken, gaat het lastig, dat betekent dat je een verdichte grond hebt. Dit soort grond zul je veel tegenkomen bij een gazon waar bijvoorbeeld koeien grazen of waar veel kinderen spelen. 
 

Bij een verdichte grond kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen waardoor ze moeilijk voedingstoffen uit de grond kunnen halen. Verder kan het water door de verdichte laag nergens meer naar toe. Het overtollige water kan niet meer worden afgevoerd en worden opgenomen. Kortom het gras gaat verdrogen, je hebt een slechte drainage en gebrek aan voedingstoffen en dat levert al met al een slechte grasmat. 
 

Kortom, heb je te maken met een verdichte grond, dan zul je daar zeker wat aan moeten doen! Je kunt hier het zevenstappenplan voor volgen. Je begint met het maaien van het gras. Om die luchtige structuur te krijgen ga je de grond losmaken, hiervoor kun je een verticuteerder gebruiken. 
 

Door het verticuteren van de grond ontstaan er kale plekken in de grasmat, deze kun je bij zaaien met graszaad. Aan graszaad zijn bacterieen toegevoegd die voor een betere en snelle kieming zorgen waardoor er een stevige grasmat ontstaat. 

Dan is het een kwestie van bemesten en tot slot om verzuring te voorkomen is het aan te raden om kalk te strooien. 

Dus alles nog even voor je op een rijtje. Een goede bodem is een vereiste voor een groene, gezonde grasmat. De bodem moet luchtig zijn zodat het wortelgestel een goede kans krijgt. De bodem heeft voedingstoffen en water nodig zodat de wortels deze ook daadwerkelijk uit de grond kunnen opnemen

Vergelijkbare artikelen