FANtv-nl-logo-mobile

Planten veredelen

De meeste planten worden in Nederland ontdekt. Veredelen is het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen zoals bloembollen, vaste planten, groenten en zelfs bomen.

Veredelen heeft niet alleen het doel om nieuwe soorten te ontwikkelen, maar zorgt er ook voor dat planten beter bestand worden tegen ziekten.

Bloembollen
Bloembollen worden veredeld om nieuwe tulpen, narcissen, en andere bloemen te ontwikkelen en om de juiste combinatie van kleur, vorm, groeikracht en ziekteresistentie te creëren.

Het ontwikkelen van nieuwe soorten bloembollen kan vrij lang duren. Het kan namelijk wel 20 jaar duren voordat een nieuwe bol in productie genomen kan worden. Eerst wordt de bloembol ontwikkeld die alles in zich heeft om goede bloemen te krijgen. Dan volgt het proces van vermeerdering. Dit duurt jaren. Van één enkele bol moeten er immers honderden zoniet duizenden gemaakt worden. Zoveel bollen zijn er dus nodig om bijvoorbeeld voldoende bossen tulpen in de winkels te krijgen.

Planten
Planten worden vooral veredeld om nieuwe soorten te ontwikkelen. Op deze manier heeft Nederland nu al een aanbod van ruim 35.000 cultivars. Elk soort plant heeft daardoor vele ondersoorten, bijvoorbeeld de Geranium en de Ooievaarsbek.

Het veredelen van nieuwe planten gebeurt onder andere door bestuiving. Vaak worden daar de hommels en de bijen voor gebruikt. Bij het veredelen van planten wordt er niet alleen om kleur en vorm gelet. Ook de groeikracht en de levensduur van een plant zijn van belang. Vervolgens wordt een nieuwe plant enige tijd op een kweekveld in de gaten gehouden. Het duurt soms wel tien jaar voordat een nieuwe plant in de winkel te koop is. Als de plant echt goed is wordt die pas in productie genomen. Daarom kan je er zeker vanuit gaan dat wat bij het tuincentrum te koop is van goede kwaliteit is!

 

Tags: stekken

Vergelijkbare artikelen