FANtv-nl-logo-mobile

Vaste planten: veel kleur voor je geld

Wat zijn nu eigenlijk vaste planten? En hoe zorg je ervoor dat je er lang plezier van blijft houden?

Onder vaste planten verstaan we, de naam zegt het al, planten die ieder jaar weer terugkomen. Eén en twee-jarigen vallen daar dus buiten. Een vaste plant is kruidachtig en bevat geen houtige delen. Dus ook heesters, bomen en coniferen zijn uitgesloten in deze categorie. Een ander kenmerk is dat vaste planten groter zijn en meerdere bloemen geeft. Bloembollen zijn om deze reden dan ook niet tot de vaste planten te rekenen. Wat overblijft is een grote groep planten die allemaal een zelfde uitstraling hebben. Ze schieten de grond uit, zien er sappig en fris uit en worden altijd groter dan je in eerste instantie verwacht. Veel kleur voor je geld. Ieder jaar weer en meer, anders is het geen vaste plant.

 

Monarda

Verzorging
Vaste planten vergen alleen in het eerste groeiseizoen enig onderhoud. Dan moet je de plant veel water geven en de omgeving onkruidvrij houden. In de daaropvolgende jaren beperkt het onderhoud zich tot bemesten (link) en het terugknippen van dode, verdorde delen. Welke delen dat zijn is duidelijk zichtbaar. De dode onderdelen worden geel of bruin terwijl een gezonde plant groen is.

Scheuren
Als de planten zo'n vijf jaar staan doe je er goed aan om de planten uit de grond te halen en te scheuren. Wat bedoelen we nu met scheuren? Nou, de uit de kluiten gewassen plant wordt uit elkaar getrokken, meestal in vier of meer delen. De dode delen haal je eruit. Wat overblijft is een aantal kleinere planten. En zo maak je weer wat ruimte in je tuin of border. Bovendien levert het ook nog eens nieuwe planten op, omdat je de plant gescheurd hebt.

 Arabis Caucasica

Succesnummers
Er zijn vele soorten vaste planten. De succesnummers onder de vaste planten zijn: Ajuga Reptans, Arabis Caucasica, Campanula Portenschlagiana, Nepeta Faassenii, Alchemilla Mollis en Brunnera Macrophylla. Deze worden niet hoger dan 40 cm, zijn bodemdekkend en zeer sterk.

Tot maximaal 100 cm groot worden onder meer de Monarda, Salvia Nemerosa en Hemerocallis-hybriden. Deze vaste planten zijn niet woekerend, hebben een lange bloeiperiode en duidelijke kleuren. Met hogere soorten moet je oppassen, want die zijn vaak gevoelig voor de wind en kunnen knakken na een onweersbui. Wil je toch een hogere soort, dan kun je deze het beste een beschut plekje in de tuin geven.

Er zijn nog vele honderden andere soorten, maar pas op, als je je er eenmaal in verdiept hebt, bestaat de kans dat je een verzamelmanie ontwikkelt en iedere soort wilt uitproberen!

Bakker Hillegom Alles voor uw tuin

Tip:
Als je vaste planten gaat halen bij je tuincentrum is het aan te raden een lijstje te maken met daarop de eisen die je aan de plant stelt. Denk aan:

  • Het beschikbare oppervlak
  • Standplaats (zon/schaduw)
  • Gewenste hoogte
  • Soort grond
  • Gewenste bloeitijd
  • Combinaties met andere aanwezige begroeiing

 

 

Vergelijkbare artikelen