FANtv-nl-logo-mobile

Bollentijd!

De herfst heeft nu definitief zijn intrede gedaan. Dit is het moment om alweer vooruit te kijken naar het voorjaar. Natuurlijk verheugen we ons op het voorzichtige voorjaarszonnetje, maar ook op de vrolijke kleuren waarmee je tuin je verrast in dit jaargetijde. Om dit te bereiken moeten we nu al de bloembollen planten.Nu al bollen planten? Inderdaad, hoe vroeger in het najaar je je bollen plant, hoe sneller je in het voorjaar het effect merkt in je tuin.


Al in februari zie je de eerste levenstekenen, als sneeuwklokjes, winterakonieten en krokussen zich manifesteren. Andere planten volgen snel en voor je het weet is je tuin weer in volle bloei en dient de lente zich aan. Dit proces houdt aan tot juni. Je hebt dus veel - en vooral lang - plezier als je vroeg in het najaar je bollen plant. Planten kan in principe van eind september tot eind november. Als er geen vorst in de grond zit, kun je zelfs nog in december de bloembollen planten.Wil je ervan verzekerd zijn dat je planten elk jaar weer uit zichzelf opkomen en bloeien? Kies dan voor soorten die kunnen verwilderen.

Het planten zelf
En dan nu het planten van de bloembollen. Je kunt ervoor kiezen om de bollen te groeperen in een vaste hoek in de corner. Maar je kunt de bollen ook tussen de vaste planten zetten (de planten die elk jaar weer terug keren). Dan moet je er wel op letten dat deze goed samengaan wat kleur en hoogte betreft, zodat er een zeker evenwicht terug te vinden is in het aanbod van planten in je tuin.
Keurmerk
Let er ook op dat je bollen voorzien zijn van het vignet van de Stichting Keurmerk Bloembollen Holland. Dit is een keurmerk voor bloembollen, zodat je zeker weet dat je een bol gekocht hebt die gegarandeerd van goede kwaliteit is, die gezond is en bloeit zoals het hoort.Een kind kan de was doen
Er is geen geheim recept voor het planten van bloembollen. Een kind kan de was doen. Er is wel een vuistregel die je kunt gebruiken: plant de bol minstens twee keer zo diep als hij hoog is. Meet je bol 5 centimeter, dan plant je hem in een kuiltje dat 10 centimeter diep is. Je plant de bollen rechtop, met de neus (dat is het uitstekende deel) naar boven.
Bollen kunnen prima in de border worden geplaatst geplaatst of in potten op het terras. Maar je kunt ze ook midden in het gazon plaatsen. Hoe ga je dan te werk? Nou, je  maakt een H-vormige opening in het gras. Plant nu de bollen en plaats de grasflappen weer terug. Wanneer de bloembollen uitkomen geeft dit een leuk, speels effect in je gazon. Er kleeft wel een nadeel aan deze manier van planten: je kunt het gras niet maaien totdat de bloem helemaal uitgebloeid en afgestorven is.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl