FANtv-nl-logo-mobile

Van GFT-afval naar compost

Er zijn veel varianten van organische meststoffen. Eén daarvan kun je zelf maken met restmateriaal uit huis, tuin en keuken: compost.Planten groeien beter als de bodemomstandigheden ideaal zijn. Goede meststoffen helpen de structuur van de grond te verbeteren zodat het groen de kans krijgt zich te ontwikkelen. Organische meststoffen hebben voor op andere meststoffen - waaronder kunstmest - dat ze beter voor het milieu. Er zijn veel varianten van organische meststoffen. Eén daarvan kun je zelf maken met restmateriaal uit tuin en keuken: compost.


Compost verbetert de bodem
Compost is een goede bodemverbeteraar en voegt voedingsstoffen toe aan de grond. Planten worden minder gevoelig voor ziekten en plagen en hebben dus meer kans om volop te groeien. Doordat de bodemstructuur verbetert, wordt regenwater beter vastgehouden. Ook daar zullen je planten je dankbaar voor zijn. Bovendien zorgt dit ervoor dat je minder vaak hoeft te sproeien in droge periodes, de plant regelt zijn eigen waterhuishouding.


Zelf compost maken
Zelf compost maken is niet moeilijk. Je kunt het GFT(groente-fruit-tuin)-afval opslaan in een composthoop. Het scheiden van GFT-afval is gunstig voor het milieu. Gebruik je dat afval dan ook nog om zelf compost te maken, dan krijgt het afval terplekke een nieuwe bestemming en komt er minder afval op de grote hoop. Het GFT-afval wordt zo een bodemverbeteraar die rijk voorzien is van essentiële voedingsstoffen.
Compost vermengd met aarde is te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Daarnaast wordt compost ook gebruikt als vervanger van turf, waardoor landschap en natuur gespaard worden. Als aanvulling op compost kun je andere organische meststoffen gebruiken die het bodemleven activeren en meststoffen die speciaal bestemd zijn voor bepaalde (groepen) planten.
Compostbak
Er zijn kant-en-klare compostvaten, maar je kunt natuurlijk ook zelf compostbak maken van resthout, pallets of kippengaas. Let er daarbij wel op dat de afstand tussen de planken groot genoeg is voor een goede doorluchting. Een laag houtsnippers of boomschors op de bodem van compostbak zorgt voor voldoende luchttoevoer van onderaf.


Wat mag op de composthoop en wat absoluut niet?
Wel


Beperkt


Niet

Schillen van ander fruit
Resten van groenten
Eierschalen
Doppen van noten
Turf (molm)
Theebladeren en zakjes
Koffiedik
Onkruid
Gemaaid gras
Bladeren
Coniferen, hultsblad, dennennaalden
Tuinaarde, potgrond, zand
Plantenpotten van organisch materiaal

Aardappelschillen
Schillen van citrusfruit
Zaagsel
Houtas
Verlepte bloemen / kamerplanten
Stro

Papier
Kattenbakkorrels
Gekookte etensresten
Visgraten
Botjes
Zieke planten
Takken, schors
Bagger uit goot of sloot


Een ideale composthoop is zo gevarieerd van samenstelling als mogelijk. Zowel vochtig als droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn; alles door elkaar.


Waar plaats je de composthoop?
De beste plek om een composthoop op te stellen is onder een boom, half in de schaduw. De composthoop mag niet te droog worden, een beetje regen is goed, maar ook weer niet te nat. Waardevolle voedingsstoffen spoelen weg als de compost aan teveel regen wordt blootgesteld.  Bomen vangen een deel van de regenval op en doordat de hoop niet in de zon staat zal hij niet al te snel opdrogen en voorkom je stankoverlast. Enige geurontwikkeling is echter niet te voorkomen. Plaats de bak daarom niet te dicht bij de keukendeur.


Hoe gaat het in z'n werk?
Het afval in de compostbak wordt in enkele maanden door bacteriën, schimmels en andere organismen omgezet in compost. Dat proces noemen we composteren. Dit kan versneld worden door een speciale compostmaker toe te voegen. Deze bevat zeewierkalk en heeft een hoog gehalte aan organische stikstof. Juist die stikstof is een energiebron voor de bacteriën, die ervoor zorgen dat afval compost wordt. Je versnelt hiermee dus het composteren.


Wanneer te gebruiken?
In maart / april zijn de omstandigheden ideaal om een laagje compost van zo'n anderhalve centimeter aan te brengen in de border en op het gazon. Houd rekening met 10 liter compost per 1 m2 te overdekken oppervlak. Let op dat je niet op het verkeerde moment of teveel bemest. Dat werkt averechts en is slecht voor planten en milieu.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl