FANtv-nl-logo-mobile

Herfst laat van zich horen

Het najaar roert zich; de dagen worden korter en we krijgen minder zonlicht. Dit heeft niet alleen zijn weerslag op onze geestelijke gesteldheid maar ook op het groen om ons heen.

herfst

Wij kijken hier naar het effect van de herfst op de natuur, en hoe jij de natuur in dit jaargetijde een handje kunt helpen.

Bomen snoeien zichzelf
Nederland heeft een gematigd klimaat met in de winter kans op vorst. De bomen moeten er wel voor zorgen dat ze hun blad kwijtraken, omdat er tijdens een vriesperiode geen watertransport meer plaatsvindt. De boom heeft dit water nodig om in leven te blijven. Bij een zeer droge zomer, zoals die van 2003, treedt dit proces eerder op dan normaal. Dit wordt 'ruien' genoemd. Bomen doen dit om zichzelf tegen een vochttekort te beschermen. Een kurkachtige stof zorgt er vervolgens voor dat het blad wordt afgestoten van de tak en het blad makkelijk loslaat. De boom snoeit zichzelf als het ware.

herfst weg

Dennen en sparren
De reden dat dennen en sparren de winter beter doorstaan dan loofbomen ligt in de vorm van de bladeren. Het 'blad' heeft een naaldvorm, waardoor dennen en sparen minder last hebben van verdamping. Dit maakt dat de boom de winter beter kan doorstaan. Weer andere wintergroene heesters en bomen zijn voorzien van een andere vorm van bescherming, bijvoorbeeld door een dik stug blad of een waslaag.


Werk aan de winkel
Terwijl de herfst zich roert verliezen de bomen loof en blad en is het tijd geworden om de struiken kort te snoeien. Daardoor blijf je met een hoop afval zitten. Gelukkig is er gereedschap waardoor dit geen al te zwaar of vervelend karwei hoeft te zijn.

Nu is de tijd om dode takken te snoeien, de buxus onder handen te nemen en uitlopers af te knippen. De vaste planten verplaats of scheur je. Voor de verwerking van het afval kun je het beste een tuinruimer en/of bladblazer gebruiken.

Voor het opruimen van afgewaaide takken is er de hakselaar. Snoeigoed en houtafval worden krachtig versnipperd. De opbrengst kun je dan weer goed gebruiken als onderlaag in je zelfgemaakte compostbak.

Tags: herfst