FANtv-nl-logo-mobile

Hoe maak je de vijver winterklaar?

Steeds meer tuinliefhebbers hebben een vijver. Nu de winter voor de deur staat moeten er nog wat puntjes op de i gezet worden, zodat je in het voorjaar weer van je vijver kunt genieten.

Het eerste wat je moet doen is het verwijderen van dode bladeren uit het water. Een overvloed van rottend organisch materiaal in de vijver zorgt ervoor dat het evenwicht verstoord wordt. Er kunnen giftige gassen ontstaan die in de winter door ijsvorming de vijver niet uit kunnen. Gevolg: de vijver verandert in een grote stinkende poel. En dan kun je nog maar één ding doen: de hele vijver schoonmaken en weer helemaal opnieuw beginnen.

Het is dus belangrijk om het gevallen blad te verwijderen, nog voordat de vorst intreedt. Door een fijnmazig net te spannen, voorkom je dat de vijver opnieuw vol raakt met gevallen blad.

   


Algen bestrijden
Met het verwijderen van gevallen bladeren zet je de eerste stap in het voorkomen van algenbloei in het komende jaar. Als je last hebt van draadalgen, moeten deze verwijderd worden. Ze ontstaan door een overschot aan voedingsstoffen en een tekort aan waterplanten om deze op te nemen. Gevolg is dat de waterplanten sterven. De algen verwijder je door met een schepnet over de bodem te schrapen. Er zijn ook middeltjes verkrijgbaar die algenvorming helpen voorkomen.

Als je een net gebruikt is het niet gewenst om de hele vijver op deze manier behandelen. Eenderde deel van de vijver schoonmaken is voldoende en zelfs gewenst. Verwijderen van algen betekent namelijk ook dat een belangrijke zuurstofbron wegvalt. Zuurstofrijke waterplanten zoals kikkerbeet neem je mee met het schepnet. De vijver heeft deze planten nodig. Extra beluchting in het water is dan van belang om de vissen van voldoende zuurstof te voorzien.

Je komt trouwens nooit helemaal van algen af, maar dat hoeft ook niet. Algen zijn een belangrijke schakel in de voedselketen en sommige soorten produceren zuurstof. In de ideale situatie zijn de algen in evenwicht met andere planten en dieren. Een teveel aan algenvorming is nooit goed en moet dan ook bestreden worden met een bestrijdingsmiddel.


  


Als de vorst intreedt
Zorg bij vorst dat een deel van de vijver ijsvrij blijft. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een goede luchtpomp, een ijsvrijhouder of een bos riet.

Wat nu als je vergeten bent een gedeelte van de vijver ijsvrij te houden en er ligt al ijs op? Hak in ieder geval nooit een wak in de ijslaag. Vissen houden een soort winterslaap en door de dreunen op het ijs schrikken ze en vriezen ze dood. Je kunt beter een pan met heet water op het ijs zetten. Als het ijs gesmolten is kun je met een bos riet of een ijsvrijhouder de vijver open houden, zodat deze weer ruimte heeft om te ademen.

Afgestorven delen verwijderen
Van waterlelie, oever- en moerasplanten kun je alle afgestorven delen verwijderen. De gezonde delen kun je gewoon laten zitten. Blad dat in de winter afsterft kun je beter pas verwijderen in het voorjaar.

Ga aan de waterkant voorzichtig te werk. Amfibiën zoals kikkers, padden en salamanders graven zichzelf in voor hun winterslaap. Als ze gewekt worden kan dit hun het leven kosten. Houd je aan deze punten en je kunt straks in het voorjaar weer genieten van een gezonde vijver!

Tags: Vijver, winter