FANtv-nl-logo-mobile

Klimplanten: Weinig ruimte, maximaal effect

 Klimplanten zijn ideaal voor het laten begroeien van gevels, schuttingen, poorten, pergola's en hekjes. Met klimplanten benut je alle beschikbare buitenruimte.

klimplanten

Het voordeel van klimplanten is dat ze weinig oppervlakte beslaan, terwijl ze tuin, terras en balkon nog groener en bloemrijker maken. Met klimplanten kunnen ook saaie muren worden opgevrolijkt en minder fraaie hoeken worden gecamoufleerd.

Wisteria
Je hebt verschillende soorten klimplanten, zoals wisteria, klimroos en aristolochia. De wisteria wordt ook wel blauweregen genoemd. In Nederland zijn er twee soorten. De wisteria sinensis komt van oorsprong uit China en bloeit in de periode april-mei. De wisteria floribunda bloeit in juni.

Verzorging 
De ideale standplaats voor de blauweregen is zon en halfschaduw. De grond moet voedzaam en vochthoudend zijn. De blauweregen kan wel 6 tot 12 meter hoog worden.

Meestal staat deze klimplant tegen een schutting of muur, maar je kunt hem ook tegen gaas/ijzerwerk of een prieel zetten. Het is zelfs mogelijk de blauweregen als heester of kroonboom op te kweken, maar dan moet je hem de eerste drie jaar wel steunen.

Snoeien 
De blauweregen moet regelmatig worden gesnoeid om de bloei optimaal te houden en de plant in vorm en in bedwang te houden. Je kunt de wisteria het beste snoeien in juni of juli, na de bloeiperiode. Je snoeit de wild uitgroeiende zijtakken tot zo'n 10 cm van de hoofdstam terug. Niet allemaal tegelijk, maar verspreid over aantal jaren. De jonge twijgen die alle kanten opgroeien, kunnen het hele seizoen (april-september) gesnoeid worden. Op deze manier houd je de klimplant in model.

Klimroos 
Klimrozen zijn alle rozen die door hun hoogte en buigzame stengels geschikt zijn om tegen een muur, lattenwerk of boom te laten groeien. Er zijn doorbloeiende soorten die bloeien van juni tot oktober en eenmaal bloeiende rozen die bloeien in juni en juli.

Verzorging 
Tijdens de bloei haal je uitgebloeide bloemen weg. Lange scheuten aan de voet van de roos, het wilde opschot, knip je tijdens het groeiseizoen zo dicht mogelijk bij de stam af. Het andere snoeiwerk doe je aan het eind van de winter of in maart.

Klimrozen kun je ook prima in het najaar snoeien. Zorg er ook voor dat de stengels aangebonden zijn voor de herfststormen beginnen. Rozentakken zijn stijf vergeleken met andere klimplanten en kunnen daardoor bij sterke wind breken. Verwijder het gevallen blad zorgvuldig. Op rozenbladeren kunnen namelijk ziekten zitten zoals sterroetdauw. Zo voorkom je dat de ziekte bij de plant in de grond overwinterd. Gooi de bladeren niet op de composthoop, want dan komen de ziekten in de compost terecht en daardoor in de tuin. Gooi ze in de gft-container.

Aristolochia 
De aristolochia of Duitse pijp is een sterk groeiende klimplant uit de pijpbloemfamilie en is te herkennen aan de grote hartvormige bladeren. Het is een bladverliezer en dus in de winter helemaal kaal. De pijpvormige bloemen verschijnen vanaf mei, maar vallen nauwelijks op door de grote bladeren. Ze hangen aan lange stelen en ruiken niet echt aangenaam.

Verzorging 
De aristolochia stelt weinig eisen aan de grond en groeit het best op een zonnige of halfschaduw plek. Staat de klimplant in de volle zon, dan moet je hem goed water geven, want door de grote bladeren verdampt er veel vocht.

De aristolochia kan 8 tot 10 meter hoog worden. Staat de basis goed stevig dan slingert de plant zich vanzelf vast. De aristolochia heeft geen hechtwortels en dus kan het nodig zijn om de twijgen vast te binden. Na een wat langzamere start, groeit de aristolochia snel, zorg daarom voor voldoende ruimte. Snoeien hoeft in principe niet, maar door de snelle groei is het vaak wel nodig om deze klimmer in toom te houden. Dus regelmatig bijknippen.

TIP 1
Bewaar alle etiketten die bij de planten geleverd worden goed. Daarop staan hoogte, bloeitijd, standplaats en het tijdstip van snoeien vermeld.

TIP 2
Klimplanten (en andere planten, bomen en struiken) koop je voordelig bij de betere plantenwinkel.

 

Tags: planten, klimplanten